Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy posílí během Velikonoc dopravu

Ve spojitosti s nadcházejícími velikonočními svátky se České dráhy rozhodly posílit vlakovou dopravu. Posilové vozy navýší kapacitu hlavně v nejžádanějších směrech.

7:16 / 27. března 2024
České dráhy posílí během Velikonoc dopravui

Foto: V souvislosti s velikonočními svátky a jednodenními velikonočními prázdninami budou posíleny některé vlakové spoje. Zdroj: Archiv ČD

Společnost České dráhy zařadí v rámci velikonočních svátků a velikonočních prázdnin posilové vozy. První podpora dálkových spojů vyrazí na trať už dnes, tj. 27. března, a také zítra, tedy ve čtvrtek 28. března. Ve směru do Prahy se budou posílené spoje vracet až na Velikonoční pondělí 1. dubna odpoledne a také v úterý 2. dubna ráno.

S posilovými vozy se cestující setkají na nejvytíženějších spojích na různých dálkových linkách. Zejména půjde o spoje jedoucí z Prahy na severní Moravu, Valašsko, Slovácko, ale i o vlaky směřující do Českých Budějovic, Chebu či Hradce Králové.

Obsazenost vlaků a doporučení pro cestující

Přestože společnost České dráhy posílí v následujících dnech kapacitu vybraných spojů, i tak je nutné (zejména v dopravní špičce) počítat s tím, že mohou být vlaky v některých úsecích obsazené. České dráhy tak pasažérům doporučují, aby si pro svůj vybraný spoj provedli rezervaci místa. Ty je možné do vlaků bez povinné rezervace pořídit bezplatně, a to při nákupu v e-shopu společně s jízdenkou.

Místenky zdarma fungují jak na vnitrostátních relacích, tak na přeshraničních dálkových spojích z ČR do zahraničí a naopak. Nejenže tato služba cestujícím garantuje zarezervované místo k sezení, ale zároveň poskytuje dopravci lepší přehled o vytíženosti konkrétních spojů.

Pokud se i přes výše uvedené důvody cestující rozhodnou jet bez místenky, měli by zvážit využití vlaků mimo dopravní špičku či využít k přepravě jiný den. Vyšší vytíženost vlakových spojů se očekává hlavně na Velikonoční pondělí odpoledne.

Cestující také mohou využít možnosti ověření jednotlivých spojů v mobilní aplikaci Můj vlak a na e-shopu Českých drah. To se týká vnitrostátních i zahraničních rezervačních systémů.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru