Otevřít menu
Doprava dnes
-

Kampaň Holky jedou! představuje zaměstnankyně dopravních podniků

Aktuálně tvoří ženy více než 18 % ze všech zaměstnanců v dopravních podnicích a jejich počet stále roste. SDP ČR přišlo s projektem, jak tyto zaměstnankyně představit veřejnosti, a zároveň přilákat do podniků nové dopravačky.

10:22 / 11. března 2024
Kampaň Holky jedou! představuje zaměstnankyně dopravních podnikůi

Foto: V provozu sice potkáváme více mužů než žen, ženy ale se ale v dopravě uplatňují čím dál tím více. Zdroj: SDP ČR

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) představilo u příležitost Mezinárodního dne žen 8. března 2024 projekt Holky jedou!, který se zaměřuje na představení reálných zaměstnankyň dopravních podniků v republice. Projekt má také za cíl odbourat stereotypy ohledně žen v dopravě.

„Veřejnosti nejvíc na očích jsou řidičky nebo revizorky, ale v dopravních podnicích je celá řada dalších profesí, kde byste ženu možná nečekali, a přesto je tam najdete. Dopravní podniky dnes nabízí i více flexibilní rozvržení práce, tak aby bylo přívětivější třeba pro rodiče dětí. Chtěli bychom tuto skutečnost veřejnosti více přiblížit a představit i další profese, které jsou s dopravou spojené,“ sdělil Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR.

V rámci kampaně budou představeny nejrůznější profese, a to od řidiček přes revizorky až po dispečerky nebo projektantky z dopravních podniků. Informace budou umisťovány na sociální sítě a webové stránky SDP ČR. Kampaň však bude viditelná i na LED panelech na základních a středních školách či v některých vozech MHD ve vybraných městech.

Projekt Holky jedou! představuje jako první paní Radku, jež pracuje v Dopravním podniku města Ústí nad Labem jako šéfka střediska údržby pevného trakčního zařízení. V medailonku pak o své profesi mimo jiné říká: „Obory jsem nikdy moc nerozlišovala na mužské a ženské. Bude to asi i tím, že již od střední školy se pohybuji spíše v mužských kolektivech, přeci jenom na průmyslové škole moc holek nenajdete. Pro ženu může být těžké si na této nadřízené pozici u svých mužských podřízených vybudovat autoritu. Já osobně ale mohu říct, že i toto se dá zvládnout, jen to s muži občas chce mít opravdu pevné nervy.“

Zvýšený zájem ze strany žen je evidován např. o pozici řidiček vozů MHD. Nejvíce jich je zaměstnáno v tramvajové trakci, konkrétně v Plzeňských městských dopravních podnicích tvoří ženy mezi řidiči tramvají 35 %. Celkově (za tramvaje, trolejbusy i autobusy) je pak největší podíl žen mezi řidiči v Dopravním podniku Ostrava (25 %) a v Dopravním podniku měst Mostu a Litvínova (23 %).

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru