Otevřít menu
Doprava dnes
-

Od pátku budou pod Ještěd znovu jezdit tramvaje

Od začátku října je v Liberci mimo provoz tramvajová trať do Horního Hanychova. Omezení dopravy bylo způsobeno havarijním stavem kolejiště v ulici Ještědská. Cestující se pod Ještěd znovu svezou v pátek 28. října.

16:16 / 26. října 2022
Od pátku budou pod Ještěd znovu jezdit tramvajei

Foto: Ještěd. Zdroj: pixabay.com

Stavební práce na tramvajové trati se po necelém měsíci blíží do finále. „Budou se ještě dělat asfalty okolo tratě a na státní svátek 28. října začneme jezdit,“ uvedl Jiří Šolc, náměstek primátora.

Havarijní stav na trati měla na svědomí především bouřka z konce letošního srpna. Nejhorší situace byla u zastávky Janův Důl. „Je potřeba se vrátit 30 let dozadu, kdy se v 90. letech dělala rekonstrukce tramvajové trati. Teď se ukázalo, že tehdy nebyly dobře napojené některé části kanalizace, a když pak byly přívalové deště, tak se to postupně vymlelo. A po tom posledním dešti se začala tramvajová trať tak houpat, že jsme udělali zkoušky a zjistili, že je to úplně rozbité a potřeba opravit,“ informoval Šolc.

Nejprve bylo potřeba správně napojit dešťovou kanalizaci. „A znovu to celé vybetonovat a položit panely s kolejnicemi, které jsme koupili v Praze, sice jako použité, ale prakticky nové,“ dodal náměstek.

Kromě odstranění havarijního stavu kolejiště v Ještědské ulici byly v rámci stavebních prací opraveny i další úseky tramvajové trati, a to zejména v ulici Hanychovská. Neplánovaná oprava vyjde město zhruba na 15 milionů Kč.

Jedná se již o druhé letošní omezení na trati ve směru na Ještěd. Tramvaje nejezdily v Hanychovské ulici od začátku dubna téměř do konce června. Důvodem tehdy byla oprava přes sto let starého mostu.

Konečná zastávka Horní Hanychov je nejvýše položenou tramvajovou zastávkou v České republice. Jezdí sem linka č. 3. Ve vzdálenosti zhruba deset minut pěší chůze se nachází dolní stanice kabinové lanové dráhy na Ještěd. Podobně vzdálené jsou i dvě sedačkové lanovky.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK, cs.wikipedia.org)

Od pátku budou pod Ještěd znovu jezdit tramvaje Foto: Opravy tramvajové trati. Zdroj: liberec.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru