Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pardubický kraj dostane od EU 120 milionů na železniční muzeum v Dolní Lipce

Evropská unie výraznou měrou podpoří vznik železničního muzea v Dolní Lipce v Pardubickém kraji. Z dotačních prostředků EU budou financovány i další přeshraniční projekty.

15:38 / 17. března 2024
Pardubický kraj dostane od EU 120 milionů na železniční muzeum v Dolní Lipcei

Foto: Vizualizace projektu výstavby železničního muzea v Dolní Lipce. Zdroj: Pardubický kraj

V letošním roce získá Pardubický kraj dotace na vznik železničního muzea v Dolní Lipce, prohloubení spolupráce záchranářů i turistickou kampaň zacílenou na hrady a zámky v pohraničí. Na všechny projekty obdrží kraj finanční podporu od Evropské unie v hodnotě téměř 6 milionů euro.

„V přepočtu na současný kurz je to něco lehce přes 150 milionů korun. Těší mě, že jsme byli v Interregu opět úspěšní, ve srovnání s jinými kraji velmi nadstandardně. Všechny zmíněné projekty budou realizovat čeští a polští partneři, protože to je podstata tohoto programu přeshraniční spolupráce a musí spadat pouze do předem určeného území,“ uvedl ke schválení dotací Ladislav Valtr, krajský radní pro evropské fondy, který je zároveň členem Monitorovacího výboru tohoto mezinárodního programu.

Projekt spojuje Čechy a Poláky

Na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce dostane kraj z Evropské unie 118 milionů Kč, což je pro další postup stavby naprosto klíčové.

„Cílem projektu je vybudování muzea v areálu železničního depa, kde chceme přiblížit návštěvníkům provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století, a to včetně vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na stávající železniční síť. V tuto chvíli máme vydané stavební povolení a během měsíce by měla být dokončena zadávací dokumentace. Celkové náklady se odhadují na 155 milionů,“ informoval Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

V rámci připravovaného projektu se počítá s rekonstrukcí historických budov, opravou a doplněním kolejového komplexu, obnovou původní točny a vybudováním nové točny.

 „Součástí je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy,“ doplnil hejtman Netolický. Na polské straně projekt obsahuje přestavbu historického komplexu lokomotivního depa v Jaworzyně Śląske a lokomotivního depa v Dzierzoniowě pro muzejní funkci a údržbu historického vozového parku.

Partnerem projektu na české straně je Muzeum starých strojů a technologií a na polské straně Nadace ochrany průmyslového dědictví Slezska a město Dzierżoniów.

Pardubický kraj se v Interregu činí a hodlá v tom pokračovat

V programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 – 2027 získal Pardubický kraj podporu pro hned několik zajímavých projektů.

„Loni jsme z Interregu získali finanční podporu, která podle aktuálního kurzu dosahuje téměř 35 milionů korun na záměr Poznáváme pohraniční opevnění – tedy zjednodušeně řečeno rekonstrukci tvrze Bouda. Dále například přes 140 milionů na rekonstrukci silnice mezi Mladkovem a Jablonným nad Orlicí. Tím rozhodně nekončíme, v plánu máme žádat o podporu společného průzkumu podzemních vod pod masivem Králického Sněžníku, dále instalaci meteohlásek či zavedení autobusové linky v pohraničí zaměřené na svoz pracovníků. Interreg je pro nás velice dobrou příležitostí k rozvoji území podél státní hranice a chceme ho využívat ještě aktivněji než doposud. Velký podíl na našich úspěších mají projektoví manažeři a kolegové z odboru rozvoje, kterým patří dík za nadstandardní a úspěšnou práci,“ zakončil radní Valtr.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru