Otevřít menu
Doprava dnes
-

Probíhá 14. ročník akce Do práce na kole

Začátkem května odstartoval už 14. ročník výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Do výzvy se zapojil i ministr dopravy a desítky zaměstnanců ministerstva.

9:56 / 9. května 2024
Probíhá 14. ročník akce Do práce na kolei

Foto: Do Květnové výzvy Do práce na kole se zapojil i Martin Kupka. Zdroj: MD ČR

I v letošním roce se mohou zájemci zapojit do výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Akci osobně podpořil ministr dopravy Martin Kupka, jenž se zúčastnil společné snídaně, kterou pro účastníky výzvy pořádal spolek AutoMat. Pozvání přijal i BESIP.

 „Květnovou výzvu Do práce na kole řada firem využívá jako zdravý a zábavný teambuilding a taky příležitost zlepšit zázemí např. pro ukládání kol. Hlásí se ale i jednotlivci, kteří buď chtějí s aktivní dopravou začít, nebo jako zkušení cyklisté poukázat na význam kol i chůze pro městské prostředí,” řekla Dominika Lenthárová, vedoucí projektu Do práce na kole ze spolku AutoMat.

Aktuálně je do výzvy zaregistrováno téměř 25 tisíc účastníků. Zájemci se mohou do výzvy přihlásit i v průběhu května, a to na webových stránkách projektu.

„Cyklodoprava je nedílnou součástí nejen městské mikromobility, a dle toho k tomu přistupujeme: dlouhodobě podporujeme budování smysluplné a bezpečné infrastruktury pro chodce cyklisty a další zranitelné účastníky provozu. Od roku 2000 jsme spolufinancovali na tisíc akcí místních samospráv v oblasti financování výstavby nebo oprav cyklistických stezek nebo zřizování jízdních pruhů pro cyklisty ve výši přesahující 6 mld Kč. Státní fond dopravní infrastruktury k tomu ostatně nedávno vypsal další výzvy,“ informoval ministr dopravy.

Do Květnové výzvy patří i každoroční vyhlášení Cykloměsta Do práce na kole. V loňském roce tento titul získal Hradec Králové. Kromě ocenění dostalo město také servisní cyklostanici CykloHub.
 
„Smyslem Květnové výzvy není lámat rekordy, ale pomoci se zamyslet nad vlastními dopravní stereotypy a zkusit to alespoň měsíc jinak. Ze zpětné vazby od účastníků vyplývá, že i po skončení akce většina z nich u aktivní dopravy ve vyšší či nižší míře zůstává,” doplnila Dominika Lenthárová.

Další dopravní projekty

Například projekt Dám respekt organizovaný BESIPem vyzývá účastníky silničního provozu k většímu oboustrannému respektu na silnicích. Spolek AutoMat se zase snaží prosazovat bezpečnou a kvalitní infrastrukturu oddělující auta a kola.

„Apelujeme na to, abychom se vcítili do kůže ostatních účastníků provozu a vnímali dopravní situaci jejich očima. Motorista by měl například v obci dostatečně snížit rychlost a pozorně sledovat pohyb cyklistů v křižovatkách. Cyklisté na druhé straně mají mít kolo vybaveno odrazkami nebo reflexními prvky a za zhoršené viditelnosti vždy svítit vzadu i vpředu,“ popsal Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru