Otevřít menu
Doprava dnes
-

Vítěz ŽSR 2023: Liniové stavby

Tento týden pro Vás máme vítěze Železniční stavby roku 2023 v kategorii Liniové stavby. Cenu vyhrála rekonstrukce trati v údolí Tiché Orlice.

14:35 / 12. března 2024
Vítěz ŽSR 2023: Liniové stavbyi

Foto: V kategorii Liniové stavby zvítězila rekonstrukce trati mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz

Rekonstrukce trati v úseku Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí

Vítězem kategorie Liniové stavby se stala rekonstrukce trati v údolí Tiché Orlice mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí.

Kompletní obnova železniční infrastruktury v uvedeném úseku odstranila především propady rychlosti, což s sebou přineslo zvýšení bezpečnosti dopravy a také její větší plynulost. Zrekonstruovaný úsek železniční trati měří téměř 10 kilometrů.

Rekonstrukce trati zasáhla mimo jiné i brandýskou stanici. Výpravní budova zde získala novou fasádu a okna. Na nádraží byla vybudována moderní nástupiště, která spolu s podchodem nabízí cestujícím komfortní přístup k vlakům.

Stavební práce se dotkly také železničního svršku včetně hloubkové sanace spodku pomocí technologie hutněných štěrkových pilířů. Kompletní rekonstrukcí dále prošlo trakční vedení. V rámci realizace projektu bylo nahrazeno staré zabezpečovací zařízení novým elektrickým autoblokem. Modernizace zasáhla i tři přejezdy. Významnou částí projektu se stalo taktéž zrušení zastávky Bezpráví a vybudování nové odbočky. Těmito kroky se zvýšila propustnost trati, hlavně v případě mimořádností či výluk. Investice dále zahrnovala stavbu protihlukových stěn o délce 392 metrů.

Dodavatelem stavby byla Společnost Brandýs (EUROVIA CS, a.s., Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., Elektrizace železnic Praha a.s., GJW Praha spol. s r.o.)

Publikovala: Lucie Sogelová

Vítěz ŽSR 2023: Liniové stavby Foto: Během rekonstrukce byla opravena i brandýská stanice. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz. Vítěz ŽSR 2023: Liniové stavby Foto: V rámci projektu došlo i na opravu tří přejezdů. Zdroj: zeleznicnistavbaroku.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru