Otevřít menu
Doprava dnes
-

Zrychlování havlíčkobrodské trati pokračuje

Modernizace další části trati z Brna do Havlíčkova Brodu může začít. Správa železnic vybrala jako zhotovitele stavby mezi Přibyslaví a Pohledem společnost Chládek & Tintěra, která podala nabídku ve výši 2 770 989 541 korun. Rekonstrukce osm kilometrů dlouhého úseku umožní zvýšení traťové rychlosti až na 160 km/h.

6:30 / 21. března 2024
Zrychlování havlíčkobrodské trati pokračujei

Foto: SŽ

Stavbaři provedou rekonstrukci železničního spodku a svršku, všech mostních objektů, železničních nadjezdů a trakčního vedení. Současně dojde k instalaci nejmodernějšího zabezpečovacího zařízení. Traťová rychlost se díky tomu zvýší z dosavadních 100 km/h až na 160 km/h. 

Přestavbou projdou všechna nádraží. Ve stanici Přibyslav se opraví obě nástupiště, podchod se doplní výtahy. Navíc se prodlouží předjízdná staniční kolej pro dlouhé nákladní vlaky. Zastávka v Přibyslavi získá dosud chybějící podchod, celková rekonstrukce čeká rovněž zastávku Stříbrné Hory. Ve stanici Pohled se vybuduje nové nástupiště, přístupné podchodem s výtahy. Součástí stavby jsou také nezbytné úpravy nádražních budov v Přibyslavi a Pohledu pro umístění technologií. 

Celá stavba bude probíhat při zachování jednokolejného provozu. Hlavní výluka začne letos v červnu, nejintenzivnější práce potrvají celý příští rok a částečně i v roce 2026.

Zhotovitelem prací bude společnost Chládek & Tintěra. Její nabídka byla ve výši 2 770 989 541 korun, nejvyšší přípustná nabídková cena přitom činila 3 001 635 646 korun.  

Realizace projektu Rekonstrukce traťového úseku Přibyslav – Pohled bude spolufinancována Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021–2027. Národní financování zajistí Státní fond dopravní infrastruktury.

Autor: Lucie Sogelová (zdroj: TZ SŽ)

Zrychlování havlíčkobrodské trati pokračuje Foto: SŽ.
zpět na články

inzerce

nahoru