Otevřít menu
Doprava dnes
-

Od druhého únorového týdne začne Škoda vyrábět elektrické kupé Enyaq

Automobilka Škoda Auto představila novou variantu kupé modelu na zcela elektrický pohon Enyaq Coupé RS iV.  Výroba nového plně elektrického vozu Enyaq Coupé bude zahájena v hlavním závodě Škody Auto v Mladé Boleslavi, a to v druhém únorovém týdnu.

7:53 / 2. února 2022
Od druhého únorového týdne začne Škoda vyrábět elektrické kupé Enyaq i

Foto: Martin Katler

Při představení vozu uvedl člen představenstva Škody Martin Jahn, že po dobu prvního půlroku bude firma prodávat pouze sportovnější verzi RS, jež je zároveň doposud nejvýkonnějším modelem této řady značky. "Coupé verze by podle našich odhadů měla tvořit zhruba 30 procent prodejů Enyaqu. Podíl RS verze pak bude mezi deseti a 20 procenty," řekl Martin Jahn.

Výroba vozu Enyaq Coupé bude probíhat současně s Enyaqem iV v Mladé Boleslavi. Jedná se o jediné modely v Evropě na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen, jenž nejsou vyráběny v Německu. Uvedená platforma MEB nabízí nové možnosti konfigurace proporcí a designu karoserie, a to díky své konstrukci a velkému rozvoru.

Značný prostor pro všechny pasažéry zajišťuje umístění vysokonapěťové baterie v podlaze mezi přední a zadní nápravou a také absence středového tunelu. Zavazadlový prostor o objemu 570 litrů je jen o 15 litrů menší než u standardního Enyaqu.

Nový elektrický model kupé o délce 4,65 metru má k dispozici tři výkonové stupně od 150 kW až po 220 kW ve vrcholné sportovní verzi RS. Dále nabízí pohon zadních nebo všech kol, dojezdovou vzdálenost až 545 kilometrů v režimu WLTP (tj. metodika měření emisí a spotřeby automobilů) a rovněž krátké dobíjecí časy. Takzvané rychlodobíjení baterie z deseti na 80 procent své kapacity trvá 29 minut. Dobití přes nabíjecí stanici wallbox nebo klasické dobíjecí stanice trvá šest až osm hodin.

"Nová vrcholná verze je zároveň prvním čistě elektrickým vozem RS značky Škoda. Enyaq Coupé s velmi elegantní karoserií dokonale spojuje emotivní vzhled a vysokou účinnost a nabízí velkorysý prostor typický pro vozy značky," sdělil předseda představenstva Thomas Schäfer. Enyaq Copé RS umí zrychlit z nuly na 100 km/h za 6,5 vteřiny. Dosahuje maximální rychlosti 180 km/h, jež je o 20 km/h vyšší než u ostatních výkonových verzí.

Thomas Schäfer ještě doplnil, že Škoda plánuje v roce 2030 prodávat 50 až 70 procent vozů v Evropě na elektrický pohon. V současné době vyvíjí další tři elektromobily. Zároveň také uvedl, že zatím není rozhodnuto o jeho nástupci ve vedení Škody po jeho oznámeném odchodu do Volkswagenu.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK/www.ceskenoviny.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru