Otevřít menu
Doprava dnes
-

Přes 1,3 miliardy korun půjde na výzkum a inovace v dopravě!

Skvělá zpráva přichází z Ministerstva dopravy ČR, jelikož více než 1,3 miliardy korun jde na podporu vědy a výzkumu v dopravě a mobilitě. Peníze získalo 118 projektů zaměřených na inovace.

14:41 / 21. července 2022
Přes 1,3 miliardy korun půjde na výzkum a inovace v dopravě!i

Foto: Ministerstvo dopravy bude i nadále podporovat inovace. (Zdroj: mdcr.cz).

Podpora bude pokračovat i nadále, a to s důrazem na bezpečnou mobilitu, její automatizaci nebo modernizaci.„Naše ministerstvo hraje v podpoře inovací a modernizaci celého sektoru velmi důležitou roli. Dopravu dnes ovlivňují nové trendy jako digitalizace a podstatná je její udržitelnost, dostupnost a také minimalizace negativních dopadů na životní prostředí. Vidím i řadu příležitostí v rozvoji takzvaných chytrých řešení a automatizace, kde je prioritou hlavně zvyšování bezpečnosti a přístupnosti dopravy,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

V současností resort dopravy podporuje výzkum a inovace díky programu DOPRAVA 2020+, který uvádí do praxe Technologická agentura ČR. Zaměřený je hlavně na zvyšování dostupnosti dopravy, její udržitelnost a bezpečnost. Podpora směřuje rovněž na projekty věnované digitalizaci, automatizaci, nízkoemisní mobilitě nebo využití družicové navigace. 

Od začátku programu v roce 2020 bylo podpořeno 118 projektů částkou větší než 1,3 miliardy korun. „Technologická agentura České republiky podporuje aplikovaný výzkum v rozličných oblastech života společnosti. Díky spolupráci s Ministerstvem dopravy vznikl program DOPRAVA 2020+, který umožňuje vyhlašovat specifické výzvy v oblasti dopravy a reagovat na potřeby České republiky například v automobilitě, dopravní infrastruktuře nebo kosmických a leteckých technologiích," uvedl předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka.

Podrobnější informace o podpoře výzkumu a inovace čtěte na webu Ministerstva dopravy ZDE!

 

Autor: Filip Červinka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru