Otevřít menu
Doprava dnes
-

Aerolinky JetBlue učinily nepřátelskou nabídku na konkurenční Spirit Airlines

Americké aerolinky JetBlue učinily nepřátelskou nabídku na nízkonákladovou leteckou společnost Spirit Airlines. Protože její vedení původní nabídku od JetBlue za 3,6 miliardy USD (85,3 miliardy Kč) odmítlo, obrátily se aerolinky přímo na akcionáře a chtějí přimět vedení Spirit k jednání. To v tiskové zprávě uvedlo, že nabídku posoudí.

6:17 / 17. května 2022
 Aerolinky JetBlue učinily nepřátelskou nabídku na konkurenční Spirit Airlinesi

Foto: Tomáš Del Coro

Aerolinky JetBlue zároveň akcionáře Spirit Airlines vyzvaly, aby odmítli nabídku na převzetí od společnosti Frontier Airlines. JetBlue nově nabídla akcionářům za jednu akcii 30 dolarů, což ohodnocuje celou společnost na 3,2 miliardy USD. Akcionářům ale zároveň sděluje, že je ochotna zaplatit původně nabídnutých 33 USD za akcii, pokud vedení Spirit zahájí jednání o převzetí. Nová nabídka je nižší než ta původní, protože společnost Spirit není ochotna poskytnout požadované finanční informace.

Správní rada aerolinek Spirit odmítla na začátku května nabídku od JetBue s tím, že antimonopolní úřad pravděpodobně převzetí nepovolí. Místo toho správní rada jednomyslně schválila únorovou nabídku od Frontier Airlines za 2,9 miliardy USD, která je kombinací akcií a hotovosti. Akcie Frontier však od podání nabídky klesly o 30 procent, což snižuje hodnotu nabídky. Akcionáři Spirit mají o nabídce hlasovat 10. června.

Generální ředitel JetBlue Robin Hayes uvedl, že vedení společnosti Spirit neposkytlo JetBlue nezbytné informace o finanční situaci, které dalo konkurenční firmě Frontier. Odmítnutí nabídky pak vedení podle Hayese odůvodnilo nepodloženými tvrzeními, která jsou snadno vyvratitelná. Aerolinky jsou si jisty, že souhlas regulačních orgánů získají, nabídku společnosti Frontier pak Hayes označil za vysoce rizikovou a nízko ohodnocenou.

Nabídka od Frontier dává akcionářům méně hotovosti. Akcionáři Spirit by však ve sloučených aerolinkách měli vlastnit podíl 48,5 procenta. Ať už si Spirit vybere jakoukoliv nabídku, vzniknou spojením dvou leteckých společností páté největší aerolinky v USA za společnostmi American, Delta, United a Southwest.

Frontier a Spirit jsou si v mnohém podobné, nabízejí nízké ceny letenek a více peněz získávají z poplatků za další služby. JetBlue se více podobá velkým leteckým společnostem, které se snaží dohnat. Nabízí vyšší ceny než nízkonákladové aerolinky, poskytuje však více prostoru mezi řadami sedadel a nabízí v ceně další služby, včetně bezplatné televize, uvedla agentura AP.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru