Otevřít menu
Doprava dnes
-

Airbus dává příležitost milovníkům letadel vlastnit skutečný kus A380

Příští týden vydraží společnost Airbus části obřího letounu A380. V aukci nabídne asi 500 dílů svého dvouposchoďového dopravního letadla ve prospěch nadace Airbus Foundation a asociaci AIRitage.

10:28 / 5. října 2022
Airbus dává příležitost milovníkům letadel vlastnit skutečný kus A380i

Foto: pixabay.com

Dobročinnou akci pořádá firma ve dnech 13., 14. a 15. října 2022 ve francouzském Toulouse a online. Většina dílů, které bude možné vydražit, pochází z letounu A380 MSN13 uvedeného do provozu v roce 2008.

Mezi nabízenými kousky se objeví lampy, bar, vozíky, sedadla, označení nouzových východů, dětské postýlky, ale i záchranné lano z kokpitu. Společnost Airbus ve svém oznámení dále informovala, že zájemci budou moci získat i umělecká díla pouličních umělců vytvořených s využitím různých částí letadla, jakými jsou lopatky motoru.

Některé předměty ale nebudou nejlevnější. Zpravodajská agentura Bloomberg například upozornila na to, že umyvadlo z falešného mramoru z kabiny první třídy se prodává za 2 000 amerických dolarů, což v přepočtu činí bezmála 50.000 korun.

Výtěžek z této aukce získá nadace Airbus Foundation k financování humanitárních aktivit po celém svět. Část výnosů potom bude věnována také asociaci AIRitage, která zachovává dědictví letectví.

Největší letadlo na světě určené k přepravě osob vzlétlo ke svému prvnímu letu dne 27. dubna 2005 z letiště Toulouse-Blagnac. K hlavním odběratelům A380 patřily aerolinky Emirates. Výrobu letadla v roce 2021 ukončila mimo jiné nízká poptávka v době pandemie nemoci Covid–19.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK, www.airbus.com)

zpět na články

inzerce

nahoru