Otevřít menu
Doprava dnes
-

Airbus loni téměř ztrojnásobil hrubý zisk díky zotavení dodávek letadel

Evropský výrobce letadel Airbus zvýšil v loňském roce hrubý zisk EBIT bez mimořádných položek o 185 procent na 4,86 miliardy eur (118,6 miliardy Kč). Ke zlepšení hospodaření přispělo částečné zotavení dodávek letadel a vyšší zisky v segmentu obrany a dodaných vrtulníků. Společnost očekává, že letos dodá více letadel a zvýší i zisk. Ve zprávě o hospodaření oznámila, že po dvou pandemických letech také obnoví výplatu dividend.

7:56 / 18. února 2022
Airbus loni téměř ztrojnásobil hrubý zisk díky zotavení dodávek letadel i

Foto: pixabay.com

Firma tržby zvýšila o čtyři procenta na 52,15 miliardy eur. Za čtvrté čtvrtletí vykázal Airbus čistý zisk EBIT 1,5 miliardy eur a tržby téměř 17 miliard eur. V obou případech překonala firma za čtvrtletí odhady analytiků.

Airbus loni na trh dodal 611 letadel, tedy o osm procent více než v roce předešlém. Letos jich má v plánu dodat 720. Airbus rovněž potvrdil, že plánuje navýšit výrobu své nejprodávanější rodiny letadel A320neo.

Největší evropská letecká skupina obnoví také dividendy. Navrhne vyplatit 1,5 eura na akcii. Zastavení výroby superjumba A380 a zrušení některých pandemických poplatků přispělo k čistému zisku za loňský rok ve výši rekordních 4,2 miliardy eur.

Společnost se loni také podařilo zvýšit objem čisté hotovosti o 75 procent na 7,6 miliardy eur. Před pandemií Covid-19 činil objem hotovosti 12,5 miliardy eur.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru