Otevřít menu
Doprava dnes
-

Airstream připravuje přívěs s elektrickým pohonem

Na výstavě rekreačních vozidel, která právě probíhá na Floridě, přestavuje společnost Airstream unikátní koncept elektrifikovaného obytného přívěsu. Označení vozidla zní eStream Travel Trailer Concept.

12:56 / 22. ledna 2022
Airstream připravuje přívěs s elektrickým pohonemi

Foto: engaget.com

Vlastně se jedná o elektromobil, který má v podlaze zabudovanou baterii s kapacitou až 80 kWh a jeho kola pohánějí dva elektromotory s výkonem 242 koňských sil. Tento pohon vyvinula německá firma ZF.

Smyslem je prodloužit dojezd vozidla, které takový přívěs táhne. Během přesunu totiž část s koly roztáčenými elektromotory snižuje zátěž, kterou představuje pro tažné vozidlo. To, pokud se tedy jedná o elektrický vůz, může na jedno dobití ujet výrazně větší vzdálenost.

Navíc po odpojení pak může přívěs sám zajet na místo, kde bude zaparkovaný, což se hodí zejména ve stísněných prostorách.

Baterie bude možné dobíjet střídavým i stejnosměrným proudem. Výkony dobíjení zatím výrobce neuvedl. Část potřebné energie navíc do baterie dodají solární panely instalované na střeše Airstreamu. Ty mají výkon 900 W a prý dokáží zajistit výrobu takového množství energie, které umožňují přívěs používat až dva týdny zcela mimo civilizaci.

Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru