Otevřít menu
Doprava dnes
-

Alstom dodá integrovaný systém pro nové metro v rumunské Kluži

Společnost Alstom, světový lídr v oblasti inteligentní a udržitelné mobility, podepsala smlouvu s radnicí města Kluž v Transylvánském regionu na výstavbu místní městské linky metra 1. Zakázka bude realizována v rámci konsorcia se stavebními společnostmi Gulermak a Arcada.

14:35 / 26. května 2023
Alstom dodá integrovaný systém pro nové metro v rumunské Kluži

Společnost Alstom bude zodpovědná za dodání systémové integrace, signalizace a telekomunikací, napájení a práce na kolejích, dveří na nástupiště, zabezpečení a řídící centrum, jakož i za zajištění osvědčeného systému kybernetické bezpečnosti. Alstom poprvé v Rumunsku nasadí řízení vlaků na bázi komunikace (CBTC) podporující nejvyšší stupeň automatizace 4 (GoA4) s využitím vlastního osvědčeného, vysokokapacitního zabezpečovacího řešení Urbalis CBTC.

„Jsem nesmírně hrdý na to, že se Alstom bude podílet na výstavbě metra v Kluži. Jde o další milník v dlouhodobém působení a zkušenostech společnosti Alstom v Rumunsku. Jedná se o velmi ambiciózní a inovativní infrastrukturní projekt v této zemi. Metro v Kluži je jedním z největších projektů v Evropě realizovaných na klíč a zahrnuje solidní portfolio signalizačních a infrastrukturních řešení, která ukazují vedoucí postavení společnosti Alstom v oblasti udržitelné městské mobility. Kromě toho poskytuje zajímavou příležitost inovovat rumunský trh s metrem bez řidiče – naše mezinárodní zkušenosti nám poskytují jedinečné odborné znalosti potřebné pro takový průkopnický projekt,“ říká Gian Luca Erbacci, prezident společnosti Alstom pro region Evropy.

Linka 1 nového metra má být dokončena během osmi let. Bude měřit 21 kilometrů a mít 19 stanic. První úsek o celkové délce něco málo přes 9 kilometrů s 9 stanicemi a nadzemním depem bude financován z rumunského Národního plánu obnovy a odolnosti a má být dokončen za 4 roky.

Po dokončení bude metro v Kluži první plně automatizovanou linkou metra v Rumunsku. Nasazení systému na klíč od společnosti Alstom s integrovaným řídícím centrem, technologií Urbalis CBTC podporující provoz bez řidiče a vysokokapacitní provoz s 90sekundovým intervalem a nejmodernější platformou kybernetické bezpečnosti přinese častý, spolehlivý a energeticky efektivní provoz na propojení západní a východní části města a výrazně tak přispěje k ekologické mobilitě v Kluži.

S více než 50 lety zkušeností a 80 systémy realizovanými na klíč v komerčním provozu po celém světě je Alstom předním světovým partnerem pro dodávky integrovaných systémů na míru, které vyhovují všem potřebám mobility. Mezi nejvýznamnější systémy metra z poslední doby patří Montreal REM, metro v Rijádu, linka 4 v Aténách, linka 18 v Paříži, linka C v Toulouse, linka L2 v Panamě, linka 3 v Guadalajaře a trasa metra 2020 v Dubaji.

Alstom je světovou jedničkou na trhu s CBTC systémy a jeho pokročilá a vysoce výkonná městská signalizační řešení jsou v provozu na 145 tratích po celém světě. V Evropě se technologie společnosti Alstom již používá v Madridu, Miláně, Lyonu, Lausanne, Paříži a Amsterdamu na různých typech tratí a stupních automatizace a v současné době se instaluje na mnoha dalších tratích, včetně linky 5 metra v Bukurešti.

Alstom je již téměř 30 let průkopníkem inovací, hrající důležitou roli při přechodu Rumunska k moderní a udržitelné železniční dopravě. Od nejmodernějšího digitálního řízení železnic, přes infrastrukturu a elektrifikační projekty, až po kolejová vozidla pro metra a hlavní pozemní tratě a dlouhodobou údržbu vozového parku metra v hlavním městě země Bukurešti, Alstom neustále přispívá k rozvoji páteřní a městské železniční dopravy v Rumunsku.

Autor: Karel Geba (zdroj: TZ ALSTOM)

zpět na články

inzerce

nahoru