Otevřít menu
Doprava dnes
-

Auta se na hradeckou křižovatku Fortna vrátí už před Vánoci

Křižovatka Fortna v Hradci Králové je od jara letošního roku kvůli přestavbě uzavřena, od září přes ni jezdí jen autobusy MHD. V týdnu před Vánocemi se sem vrátí už i automobilová doprava. Místo křižovatky zde bude bezpečnější kruhový objezd.

13:28 / 20. listopadu 2022
Auta se na hradeckou křižovatku Fortna vrátí už před Vánocii

Foto: Vizualizace projektu. Zdroj: hradeckralove.org

Na hradecké křižovatce Fortna v centru města probíhají od letošního jara stavební práce. Zhruba za měsíc bude křižovatka v režimu tzv. předčasného užívání. Automobilová doprava se sem vrátí o několik týdnů dříve, než bylo původně plánováno. „Celá stavba by měla být kompletně dokončena a zkolaudována na jaře příštího roku,“ uvedla Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradec Králové.

Většina stavebních prací je v místě křižovatky již udělána. Stavbařům ještě např. zbývá osadit přístřešky autobusových zastávek a mobiliář. Autobusy MHD tu zatím zastavují na provizorních zastávkách u zimního stadionu.

Křižovatkou Fortna v centru Hradce Králové prochází vnitřní silniční okruh kolem historického jádra města. Zároveň je zde také důležitý přestupní uzel hromadné dopravy. V okolí křižovatky je několik středních škol, univerzita a vědecká knihovna. Poblíž se nachází také okresní soud, kasárna a zimní stadion.

Tato křižovatka patří k vytíženějším místům ve městě, ve špičkách se tu vždy tvořily kolony aut. Od nového kruhového objezdu si město slibuje plynulejší provoz bez dlouhých kolon, zkvalitnění veřejného prostoru a především zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů v této oblasti

Jaká by měla být finální podoba Fortny a přilehlého okolí? Nynější křižovatka ulic Komenského a Ignáta Herrmanna ve tvaru písmene T by se měla přeměnit na kruhový objezd, dojde k úpravě chodníků a cest v okolí a změní se také vzhled dopravního uzlu. Upraveny budou vozovky v okolí terminálu, sjezd u soudu, obratiště v ulici Jana Koziny, přilehlé parkoviště a ostrůvek na Orlickém nábřeží. Další opravy čekají také chodník ke zdravotní škole, autobusové zastávky, vjezd do kasáren a místa pro přecházení.

Přestavba křižovatky Fortna na kruhový objezd vyjde město Hradec Králové na 63,6 milionů Kč včetně DPH.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ČTK, Magistrát města Hradec Králové)

Auta se na hradeckou křižovatku Fortna vrátí už před Vánoci Foto: Vizualizace projektu. Zdroj: hradeckralove.org.
zpět na články

inzerce

nahoru