Otevřít menu
Doprava dnes
-

Barrandovský most bude opraven společností PORR

Společnost PORR a.s. podepsala s Technickou správou komunikací smlouvu na opravu pražského Barrandovského mostu. 

18:54 / 24. února 2022
Barrandovský most bude opraven společností PORRi

Foto: Brandovský most projde výraznou opravou. Nikdy nebude zcela uzavřen. (www.garaz.cz).

V příštích letech tak bude mít na starosti rekonstrukci nejvytíženější dopravní tepny nejen v Praze, ale i v celé v zemi. 

Díky opravám, které budou probíhat do roku 2025, se životnost mostu prodlouží až o 30 let. Dlouho očekávaná rekonstrukce by měla začít už letos na jaře. „Uvědomujeme si, že práce na mostě přinesou omezení pro řidiče, nicméně stavba neprošla renovací už několik desítek let a její oprava je bezpodmínečně nutná. I z toho důvodu, aby se předešlo případné tragédii, jako byly kolapsy mostů v italském Janově nebo v americkém Pittsburghu před několika týdny,” vysvětluje Martin Ředina, ředitel oblasti Mostních staveb v PORR a.s. Dodal, že dopravní omezení po celou dobu stavby budou trvat pouze 376 dní namísto původně plánovaných 610 dnů.

Oprava mostu probíhá ve dvou etapách. V první se uskutečnila sanace spodní části stavby, přičemž tato etapa se dopravy dotkla minimálně. Řidiče více omezí až právě chystaná druhá etapa. Na mostě se nacházejí čtyři jízdní pruhy v každém směru, během opravy budou uzavřeny pouze dva (jeden v každém směru) – zachován tak zůstane provoz v režimu 3+3. Most tedy nikdy nebude zcela uzavřen. V roce 2022 budou dopravní omezení trvat 110 dní, v letech 2023 a 2024 vždy 92 dní, v roce 2025 pak 82 dní.

Denně přes most projede více než 140 tisíc vozidel


Součástí rekonstrukce bude odstranění horní vozovkové vrstvy až na nosnou konstrukci. Stavba se poté dočká jak nové izolace, aby do mostu nezatékalo, tak i zcela nových vozovkových vrstev. PORR během oprav zároveň provede reinjektáž původních předpínacích kabelů, celoplošnou sanaci betonových konstrukcí a vymění mostní ložiska a dilatační závěry. Posílení konstrukce mostu zajistí dodatečná předpínací lana. To vše s cílem zajistit bezpečnost řidičů na příštích několik desítek let.

Barrandovský most měří více než 340 metrů a dvěma chodníky a osmi jízdními pruhy spojuje Prahu 4 a 5. Denně přes něj projede více než 140 tisíc vozidel – jedná se tak o nejvytíženější most a zároveň nejvytíženější dopravní stavbu v Česku. Stavba z 80. let 20. století je už delší dobu ve špatném technickém stavu. Její čtyřletá rekonstrukce začne v květnu.
 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru