Otevřít menu
Doprava dnes
-

Bezplatné vlaky pro Ukrajince denně pomáhají stovkám lidí

Ministerstvo dopravy a silniční i železniční dopravci koordinují svou pomoc Ukrajině. Pro Ukrajince jezdí pravidelně humanitární vlaky, dopravci nabídli také svoje autobusy či ubytovací kapacity.

17:45 / 2. března 2022
Bezplatné vlaky pro Ukrajince denně pomáhají stovkám lidíi

Foto: mdcr.cz

České dráhy umožňují stovkám ukrajinských občanů, kteří směřují do své vlasti, například kvůli všeobecné mobilizaci, bezplatnou přepravu všemi vlaky včetně těch s povinnou rezervací. Stačí, aby se Ukrajinci prokázali svým cestovním pasem. V povinně místenkových vlacích je pak povoleno tyto cestující přepravit bez rezervace. Do konce února využilo tuto nabídku přes tři a půl tisíce občanů Ukrajiny a jejich počet každým dnem roste.

 

Železniční dopravci pak vypravují na Ukrajinu speciální vlaky. RegioJet spustil každodenní humanitární vlakový most mezi Ukrajinou a Prahou s kapacitou až dvacet vozů pro přepravu osob a palet s humanitární pomocí.

Pravidelný spoj Českých drah do ukrajinského Čopu

Každý den také odjíždí vlak ČD z Bohumína (zhruba ve 22:30) do Černé nad Tisou a ukrajinského Čopu (příjezd zhruba 10:30) a zpět do Ostravy (vyjíždí v 16:00, příjezd 22:40), kde jsou Ukrajinci registrováni policií v hotspotu.
 


Ministr dopravy zřídil resortní koordinační skupinu se sdruženími automobilových dopravců ČESMAD Bohemia, sdružením železničních dopravců ŽESNAD a jednotlivými železničními dopravci ohledně aktuálních kapacit a potřeb pro humanitární pomoc Ukrajině a jejím občanům. Vedením této skupiny pověřil ministr svého náměstka Václava Bernarda (kontakt na tajemníka pracovní skupiny: Petr Sobotovič, dopravci.koordinace@mdcr.cz; tel.: 603 572 472).

Publikoval: Bc. Filip Červinka (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru