Otevřít menu
Doprava dnes
-

Bratislava nakoupí od plzeňské Škody dalších deset tramvají za 650 mil. Kč

Bratislava nakoupí od plzeňské skupiny Škoda Transportation dalších deset obousměrných tramvají Škoda ForCity za více než 650 milionů korun. Počet škodováckých tramvají ve slovenské metropoli se tak od roku 2024 zvýší až na 100, řekl dnes ČTK Jan Švehla, mluvčí Škody Group, která je součástí skupiny PPF.

8:12 / 1. června 2022
Bratislava nakoupí od plzeňské Škody dalších deset tramvají za 650 mil. Kči

Foto: acri.cz

"Dopravní podnik Bratislava (DPB) a Škoda Group podepsaly smlouvu na dodávku nových tramvají Škoda ForCity Plus 30T. Jde o druhý letošní kontrakt v Bratislavě na obousměrné tramvaje stejného typu, které už ve městě jezdí od roku 2015," uvedl Švehla. Budou mít metrový rozchod a dodání je plánováno v roce 2024. Hodnota zakázky je přes 650 milionů korun, řekl.

"Slovensko je pro naši skupinu hlavním exportní zemí a toto je už několikátá zakázka podepsaná v tomto roce. Věřím, že si naše produkty získaly, a i nadále budou získávat, popularitu obyvatel i návštěvníků. Kolejová doprava je tam totiž páteřním prvek městské hromadné dopravy, a navíc se jedná o nejekologičtější dopravu," řekl Tomáš Ignačák, prezident regionu CZ/SK ve Škodě Group.

"Nová éra modernizace veřejné dopravy pokračuje. Po nákupu nových autobusů, trolejbusů a jednosměrných tramvají, bude vozový park posílen o deset nových obousměrných tramvají. Nízkopodlažní tramvaje budou nejen pohodlnější než ty staré, ale jsou hlavně nezbytné pro další rekonstrukci tramvajových radiál ve městě," řekl šéf představenstva DPB Martin Rybanský.

Dopravní podnik si první vozidla objednal už v červenci roku 2013 a Škodovka je dodala v letech 2015 a 2016. Celkem šlo o 60 kusů, z toho polovina byla jednosměrných (29T) a polovina obousměrných (30T). "Celkem už tyto tramvaje najezdily v ulicích slovenské metropole přes 22,5 milionu kilometrů. Jen loni to bylo téměř 4,2 milionu kilometrů," řekl Švehla. K tomu DPB letos v březnu podepsal smlouvu na dalších až 30 jednosměrných tramvají Škoda ForCity Plus 29T. Celkově tak v Bratislavě bude až 100 tramvají značky Škoda.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru