Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnský dopravní podnik poskytuje praxi studentům. Ty nejlepší odmění stipendiem

V ústředních dílnách Dopravního podniku města Brna absolvuje 24 studentů oboru Autolakýrník z Integrované střední školy automobilní v Brně svou dlouhodobou praxi. Studenti tak získají potřebné zkušenosti, a dopravní podnik potenciální zaměstnance. Těm nejlepším dokonce dopravní podnik udělí stipendium.

10:29 / 12. října 2022
Brněnský dopravní podnik poskytuje praxi studentům. Ty nejlepší odmění stipendiemi

Foto: Lakýrníci na praxi v DPMB (zdroj: sdp-cr.cz)

K tomuto kroku vedl brněnský dopravní podnik zejména nedostatek pracovníků v dělnických profesích. Aktuálně chybí 25 pracovních sil např. na pozici karosář, svářeč, klempíř nebo právě lakýrník. „Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem pracovníků v dělnických profesích. Z toho důvodu jsme už před lety zahájili spolupráci s Integrovanou střední školou automobilní, jejímž žákům nabízíme praxe a studijní stipendia. Řada učňů v oboru automechanik, kteří absolvovali praxi ve vozovně Slatina, pak u nás po dokončení studia zůstala. Proto jsme se rozhodli spolupráci rozšířit a nabídnout budoucím autolakýrníkům celoroční praxi v medláneckých ústředních dílnách. Získají tak zkušenosti z reálného provozu a my věříme, že u nás po dokončení studia zůstanou,“ vysvětlil spolupráci generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Spolupráce školy a dopravního podniku probíhá již 10 let. „Za tuto dobu absolvovalo část praktické výuky v jeho dílnách několik tisíc žáků v oborech automechanik, autotronik, provoz a ekonomika dopravy, dopravní prostředky a mechanik nákladních vozidel a autobusů. Jsme rádi, že nyní můžeme spolupráci ještě rozšířit. Rozsah opravárenských provozů DPMB umožňuje praxe celých skupin žáků pod vedením učitele odborného výcviku. Tato forma spolupráce je efektivní a umožňuje ovlivňovat průběh výuky i případné budoucí uplatnění absolventů oběma partnery,“ uvedl ředitel Integrované střední školy automobilní Milan Chylík.

V praxi se bude dvacet lakýrníků a čtyři lakýrnice střídat po celý školní rok. V ústředních dílnách dopravního podniku budou mít možnost si pod odborným dohledem vyzkoušet lakování vnitřních částí karoserií vozů DPMB, například klimatizací do tramvají Drak. Učni, kteří prokáží svou zručnost, budou pak puštěni i k obtížnějším úkolům. Ti, již budou mít navíc i dobré studijní výsledky, dostanou možnost přihlásit se v dopravním podniku o stipendium. „V závislosti na ročníku studia tak mohou získat až 40 tisíc korun ročně,“ dodal Havránek.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru