Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnský dopravní podnik zpřísnil kontroly a posílil prevenci

Dopravní podnik města Brna (DPMB) spustil speciální revizorské akce, jejichž záměrem je snížit počet neplatičů v MHD. Nově má každý revizor na starosti určitou linku, kterou kontroluje po celou dobu své pracovní doby. Podnik rovněž navýšil počet preventivních pracovníků ve vozech i na zastávkách.

8:37 / 23. července 2022
Brněnský dopravní podnik zpřísnil kontroly a posílil prevenci i

Foto: www.sdp-cr.cz

K přísnějším revizorským kontrolám se DPMB vrací po období covidu. V době pandemie probíhalo minimum kontrol. Revizoři se tehdy zaměřovali spíše například na očistu a desinfekci vozů. Nyní se opět naplno zaměřují na kontrolu platných jízdních dokladů. „V posledních dnech se vracíme k intenzivním kontrolám a speciálním revizorským akcím. Naším cílem je snížit počet cestujících bez platné jízdenky ve vozech MHD na minimum,“ vysvětlil Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Ve vozech MHD se pohybuje okolo 3–5 % cestujících bez platného jízdního dokladu; v nočních hodinách ještě až trojnásobně více. „Kontroly budou probíhat pravidelně, a to nejen ve dne, ale i v nočních hodinách. Aktuálně za sebou máme pět speciálních denních kontrol a ve spolupráci s Městskou policií Brno pět nočních kontrolních akcí,“ uvedl vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl.

Revizoři se od poloviny června každý týden zaměřují na jednu konkrétní linku, na níž celý den kontrolují platnost jízdních dokladů. „Jen při pěti posledních kontrolách jsme prověřili ve 1290 spojích téměř 20 000 cestujících. Z nich 3 % jela bez platného jízdního dokladu. Více než 40 % neplatičů uhradilo pokutu na místě revizorovi kartou,“ dodal generální ředitel.

Brněnský podnik posílil také tým preventistů. Ten zavedl v roce 2014. Úkol těchto pracovníků spočívá v upozorňování cestujících na přestupky proti přepravnímu řádu. Jedná se převážně o špinavý oděv, konzumaci potravin ve vozech a v neposlední řadě právě o jízdu bez platné jízdenky. Cestující též informují při výlukách.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru