Otevřít menu
Doprava dnes
-

Brněnský Gepard Express nabízí vlak k ubytování uprchlíků z východu Ukrajiny

Společnost Gepard Express dnes nabídla ukrajinskému velvyslanectví a českému ministerstvu zahraničí vlak, který by mohl uprchlíkům z východu Ukrajiny nabídnout v lehátkových vozech ubytování a zároveň na Ukrajinu odvézt především zdravotnický materiál, řekl ČTK majitel Albert Fikáček. Zatím čeká na reakci a oslovil také další železniční dopravce, protože kapacita nabízeného vlaku, která je 400 až 800 lůžek, může být jen zlomkem potřebného počtu. Podle něj všichni dopravci zareagovali pozitivně.

8:34 / 25. února 2022
Brněnský Gepard Express nabízí vlak k ubytování uprchlíků z východu Ukrajinyi

Foto: airways.cz

"Zatím nikam nevyjíždíme, ale chceme to mít připravené, abychom mohli kdykoliv vyjet," řekl Fikáček. Ideální by podle něj bylo, aby vlak zůstal ve stanici Čop nebo Mostyska, což jsou města u slovenské, respektive polské hranice. Zdravotnický materiál nyní shromažďuje Expediční klubovna, která sídlí v Jezuitské ulici v Brně a kam lidé mohou přinášet další. "Jen za dnešek už se podařilo nashromáždit půl vagonu materiálu," řekl Fikáček.

Podobnou pomoc nabídl například loni v Hruškách na Břeclavsku. Ve vlaku přespávali lidé, kteří pomáhali odstraňovat následky červnového tornáda. Fikáčkova společnost Gepard Express tento týden v úterý zajišťovala ukázkový vlak z Brna na vídeňské letiště, který si objednalo vedení brněnské radnice. Pořádá také akce spojené s cestováním ve vlaku a hudebními koncerty a zajímavostí je i přestavba starého služebního vozu na saunový.

Publikoval: Jakub Cimburek (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru