Otevřít menu
Doprava dnes
-

Budějovický dopravní podnik zastavil prodej nafty. Lidé pumpu zahltili

Dopravní podnik Českých Budějovic dnes ve své čerpací stanici v Novohradské ulici zastavil prodej nafty pro veřejnost. Důvodem je, že podnik naftu zdraží. Doposud tam prodával naftu zhruba za 36 korun. Lidé čerpací stanici zahltili. Pro MHD má podnik paliv dost. ČTK to dnes řekl primátor Jiří Svoboda (ANO). Mluvčí dopravního podniku Barbora Smudková sdělila, že podnik prodej nafty obnoví, ale není jasné kdy. Ve městě se dnes nafta běžně prodává i za 45 korun.

21:42 / 4. března 2022
Budějovický dopravní podnik zastavil prodej nafty. Lidé pumpu zahltilii

Foto: pixabay.com

Čerpací stanice  v areálu dopravního podniku patří dlouhodobě k nejlevnějším ve městě. "Bude se přeceňovat, celkem logicky. Prioritní je pro nás mít paliva pro MHD. Prodej pro veřejnost bude, nicméně už s novou cenou. Nevím odkdy. Lidé čerpací stanici zahltili, protože benzinka, která je na druhé straně přes silnici, má naftu za více než 43 korun  a zde zaplatili něco málo přes 36 korun. Došla nádrž, která tam byla," sdělil primátor. U tamní čerpací stanice prodává ještě CNG pro auta na plyn.

V Českých Budějovicích stojí dnes nafta i 45 korun. ČTK zjistila, že třeba Benzina na výpadovce na Písek prodává naftu za 44,20 Kč.

V ČR ve čtvrtek poprvé přesáhly průměrné ceny pohonných hmot 40 korun za litr. Benzin pumpy nabízejí v průměru za 40,40 Kč, naftu o haléř levněji. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje od začátku roku 2005. Paliva zdražují kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Loni touto dobou stál litr benzinu v Česku v průměru 29,50 koruny. Litr nafty potom vyšel motoristy na 28,20 Kč.

V Českých Budějovicích sahá historie MHD do roku 1909. Přepravu dopravní podnik zajišťuje ve městě a v 15 obcích. Vozový park tvoří 103 autobusů a 56 trolejbusů, které jezdí na 24 linkách. Obsluhují takřka 400 zastávek. Ročně najedou asi 5,5 milionu kilometrů.

Kvůli koronaviru klesly předloni budějovickému dopravnímu podniku tržby z jízdného meziročně o 24 procent na 89,7 milionu korun. Zisk po zdanění byl nižší bezmála o 84 procent, tedy 1,6 milionu. V roce 2020 ubylo cestujících o 8,4 procenta, když jich v roce 2019 firma přepravila rekordních 67,4 milionu. Za rok 2021 očekává podnik ztrátu do čtyř milionů korun. Od ledna podražilo základní jízdné v českobudějovické MHD o čtyři koruny. Z dosavadních 16 Kč zaplatí cestující 20 Kč.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru