Otevřít menu
Doprava dnes
-

Byl představen EuRIS. Nový portál poskytuje informace o evropské lodní dopravě

K plánování svojí plavby mohou vůdci říčních plavidel nově využívat web, který shromažďuje informace ze 13 evropských zemí včetně České republiky. Na portálu nazvaném EuRIS je zaneseno 17 000 kilometrů vnitrozemských vodních cest. Mimo jiné zahrnuje portál i informace o plavebních komorách a dalších stavbách, stavech vody či aktuálním provozu.

19:22 / 12. října 2022
Byl představen EuRIS. Nový portál poskytuje informace o evropské lodní dopravěi

Foto: Lodní doprava (zdroj: pixabay.com)

Nově představený systém využívá informace, které poskytuje 13 zemí Evropy – Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Francie, Německo, Maďarsko, Lucembursko, Nizozemsko, Rumunsko, Srbsko a Slovensko. Český systém má na starost Státní plavební správa, která do systému dodává informace o 315 říčních kilometrech – jedná se o úsek na Labi (od hranice s Německem po Přelouč) a na Vltavě (od Mělníka po Slapy).

Spolupráce evropských zemí na jednotném systému začala už v roce 2017. „Prostřednictvím jedné obrazovky se dostanete na všechna data z jednotlivých členských států,“ uvedl Evžen Vydra, ředitel odboru vodní dopravy ministerstva dopravy. Dále dodal, že Českou republiku zapojení do tohoto projektu vyšlo na 60 milionů korun, ovšem 50 milionů korun šlo z evropských peněz. Celkem se pak náklady vyšplhaly na 650 milionů korun.

Informace na portálu EuRIS jsou však zdarma a může je využít i široká veřejnost. Systém také registrovaným kapitánům či majitelům lodí poskytuje některé další služby – např.  zasílání automatických upozornění na dosažení nastavených vodních stavů. Dále systém nabízí sledování svých lodí pomocí GPS nebo zdarma stáhnutí plavebních map v elektronické podobě.

Celkově lze na portálu nalézt informace zhruba o 2 800 evropských plavebních komorách včetně rozměrů, aktuálních uzávěrách a obsazenosti. Společně s tím jsou zde uvedeny údaje o průměrné době proplutí. Uživatelé webových stránek se zároveň mohou dostat i ke zprávám o aktuálních omezeních na řekách. Dále jsou do systému zaneseny i informace týkající se vodních stavů, přístavů či mostů. Zajímavou službou je také bezesporu plánovač trasy, který bere v potaz výše zmíněné informace.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru