Otevřít menu
Doprava dnes
-

Část silnice mezi Ústí nad Orlicí a Litomyšlí prošla modernizací

Na úseku silnice II/360 z Němčic do Sloupnice byly s koncem listopadu ukončeny stavební práce. Rekonstrukce této části komunikace je součástí modernizace silnice z Ústí nad Orlicí do Litomyšle.

10:34 / 6. prosince 2022
Část silnice mezi Ústí nad Orlicí a Litomyšlí prošla modernizacíi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Na silnici II/360 z Němčic do Sloupnice došlo k ukončení stavebních prací. Na zmíněné komunikaci budou práce pokračovat až v příštím roce, kdy bude opraven úsek Havlíčkovy ulice v Litomyšli.

Silnice z Ústí nad Orlicí do Litomyšle byla zařazena mezi stavby podpořené v rámci budování přivaděčů na dálnici D35. Finanční náklady na celý úsek z Ústí nad Orlicí do Litomyšle činí 151 milionů korun včetně daně. Dotace Státního fondu životního prostředí však činí jen 100 milionů korun.

„Silnici II/360 z Ústí nad Orlicí do Litomyšle v délce 16 kilometrů se nám podařilo zařadit mezi stavby podpořené státním memorandem v rámci výstavby dálnice D35. Memorandem bylo vyčleněno 100 milionů korun, což je částka, která stačit nebude, a proto jsme celou trasu rozdělili na etapy a ze státních prostředků se snažíme udělat maximum. V letošním roce jsme dokončili modernizaci šestikilometrového úseku z Němčic do Sloupnice s ukončením v křižovatce se silnicí III/360 15 na České Heřmanice. V rámci prací byly odfrézovány asfaltové vrstvy, sanovány kraje vozovky, vyla provedena reprofilace příkopů, oprava odvodnění, nechali jsme pročistit propustky a doplnit zábradlí a svodidla. Součástí byla samozřejmě obnova vodorovného a svislého dopravního značení. V části intravilánu Litomyšle byla navíc řešena rekonstrukce inženýrských sítí a vybudování chodníků, veřejného osvětlení a obnova živičného krytu a dopravního značení,“ řekl pardubický hejtman Martin Netolický, který také nastínil další postup. „V příštím roce budeme řešit modernizaci 350 metrů Havlíčkovy ulice v Litomyšli, což by měl být poslední úsek, který bude realizován z finančních příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury. Tato stavba bude také za finanční spoluúčasti města Litomyšl, které zde bude řešit své chodníky,“ dodal hejtman.

Dokončení modernizace úseku ze Sloupnice do Ústí nad Orlicí by mělo být realizováno z finančních prostředků Pardubického kraje, a to v závislosti na jeho finančních možnostech.

Zhotovitelem stavby je společnost Strabag. Projekt na modernizaci silnice je rozdělen do 4 etap: Litomyšl – Němčice, Němčice – Sloupnice, Sloupnice – Řetůvka, Řetůvka – Ústí nad Orlicí.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru