Otevřít menu
Doprava dnes
-

ČD Cargo navýší zaměstnancům od dubna tarifní mzdy plošně o 1100 korun

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo od dubna navýší svým zaměstnancům mzdy plošně o 1100 korun. Počítá s tím nová kolektivní smlouva, na které se podnik dnes domluvil s odbory. Společnost o tom informovala ČTK v tiskové zprávě. Dceřiný podnik Českých drah zaměstnává téměř 7000 lidí, loňská průměrná mzda v podniku se pohybovala kolem 39.500 korun. Průměrná mzda v Česku v loňském třetím čtvrtletí byla 37.047 korun.

13:32 / 3. února 2022
ČD Cargo navýší zaměstnancům od dubna tarifní mzdy plošně o 1100 koruni

Foto: cdcargo.cz

Včera podepsaná kolektivní smlouva začne platit od letošního dubna a je uzavřena na rok. Navýšení tarifních měsíčních mezd by mělo být plošně o 1100 korun. Podnik tak proti zvyklostem nezvedne platy procentuálně, odůvodnil to snahou zohlednit aktuální míru inflace u zaměstnanců v nižších tarifních stupních. Kolektivní smlouva dále upravuje i některé další nadtarifní složky mzdy, které se týkají zejména práce v noci nebo přesčasů.

Mzdy společnost navyšovala i v loňském roce, kdy vzrostly tarifní mzdy zaměstnanců o dvě procenta. Pro letošní rok zvýšily podle kolektivní smlouvy mzdy i mateřské České dráhy, s odbory se dohodly na růstu o čtyři procenta.

ČD Cargo je dceřinou společnosti Českých drah. Vozový park společnosti zahrnuje přes 800 lokomotiv a tisíce nákladních vagonů. Podnik se loni přes pokračující koronavirovou krizi vrátil po roční přestávce k ziskovému hospodaření, když v pololetí vydělal 247 milionů korun, což je meziročně zlepšení o skoro 300 milionů Kč.

Autor: Mgr. Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru