Otevřít menu
Doprava dnes
-

ČD Telematika a AŽD Praha jsou průkopníci v ČR ve vybavování starších lokomotiv systémem ETCS

Společnosti ČD Telematika a AŽD Praha 12. května slavnostně předaly lokomotivu vybavenou zabezpečovacím systém ETCS do rukou Českých drah. Lokomotiva z 90. let, do které se povedlo zabudovat tento systém, přijela na Masarykovo nádraží, kde proběhlo slavnostní předání a přehlídka tohoto stroje.

5:26 / 30. května 2022
ČD Telematika a AŽD Praha jsou průkopníci v ČR ve vybavování starších lokomotiv systémem ETCSi

Foto: Ministertvo dopravy ČR

Vážíme si toho, že jsme mohli být ti první s AŽD

Za společnost ČD Telematika 12. května promluvil člen představenstva Tomáš Businský: „Já bych k tomuto tématu primárně rád dodal takovou techničtější část. O ETCS se hodně mluví ve smyslu, že je zástavba tohoto systému do starších typů vozidel velmi náročná, což je pravda. Většinou se to přestavuje tak, že se pouze zastaví nějaká malá krabička do systému vozidla, ale u toho stroje to tak není. Na tak staré lokomotivě se musí udělat mnoho úprav. Ten systém je potřeba zastavit a zaintegrovat se stávajícími systémy. Vážíme si toho, že jsme mohli být ti první s AŽD, kteří takový projekt udělali a byli schopni předat tento předělaný stroj. Je potřeba říct, že jsme průkopníci v České republice, protože tento systém se tady ještě nikdy nevbudoval do lokomotivy. A skutečně i v Evropě je to dneska unikát.“

„Jsem potěšen, že jsme jako česká firma dostali důvěru od Českých drah se na tomto projektu podílet a že můžeme dodávat české technologie,“ doplnil za AŽD Praha obchodní ředitel Petr Faltus.

ČD budou i nadále přebírat další lokomotivy vybavené tímto systémem. V aktuální situaci má národní dopravce smluvně zajištěno dodání ETCS na více než 400 současných vozidel tzv. retrofit. Dále má závazně objednáno 246 zcela nových vozidel s tímto evropským systémem. Dříve převzatý stroj je zahrnut v rámcové smlouvě, jež počítá s vybavením 131 elektrických vozidel ČD systémem ETCS. Součástí kontraktu je i závazné vybavení 102 lokomotiv za 1,4 miliardy korun. Další vozidla by měl dopravce přebírat v následujících měsících.

Autor článku: Karel Geba

 

 

ČD Telematika a AŽD Praha jsou průkopníci v ČR ve vybavování starších lokomotiv systémem ETCS Foto: Ministertvo dopravy ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru