Otevřít menu
Doprava dnes
-

Cena a dostupnost plynu bude mít vliv na soutěž CNG autobusů pro Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji pomalu finišuje soutěž na autobusy, které jezdí na stlačený plyn CNG, pro meziměstskou dopravu. Obyvatelé tohoto kraje možná budou cestovat pomocí těchto ekologických strojů, ale veškerou situaci komplikuje cena a dostupnost plynu. Jaké bylo vyjádření hejtmana kraje Petra Kulhánka (STAN)?

9:59 / 26. května 2022
Cena a dostupnost plynu bude mít vliv na soutěž CNG autobusů pro Karlovarský kraji

Foto: Dopravní podnik Brno (CNG4you.cz)

Karlovarský kraj chce nakoupit s pomocí dotace 170 autobusů

Karlovarský kraj dokončuje soutěž na autobusy na stlačený plyn CNG pro meziměstskou dopravu. Zvažuje ale i to, jestli ji kvůli situaci s cenou plynu a jeho dostupnosti nakonec nezruší. To řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Kraj má přitom příslib zhruba 600 milionů korun dotace na nákup autobusů. Na rozhodnutí má ale jen pár týdnů. Soutěž na dodání autobusů asi za miliardu korun skončí v polovině června.

"Tak, jak se turbulentní prostředí mění každým dnem, tak se dostáváme i do diskuse, zdali CNG jako zdroj pohonu pro následující roky je tím, který může být ekonomicky obhajitelný. A to jak z pohledu ceny, která je nyní na 250 procentech ceny před několika měsíci, tak také zdali CNG bude vůbec do budoucna dostupný. Máme čas do uzavření této soutěže, do poloviny června, abychom vzali všechny parametry, které do toho vstupují, a našli pro Karlovarský kraj optimální řešení," řekl Kulhánek.

Karlovarský kraj chce nakoupit s pomocí dotace 170 autobusů střední a malé velikosti pro příměstskou dopravu. Autobusy by měly zajišťovat dopravní obslužnost v celém kraji. Zakázka obsahuje i záruční servis. Kraj chtěl autobusy poskytnout místním dopravcům, kteří by je provozovali.

Jedna z největších zakázek kraje se ale zkomplikovala už tím, že v první soutěži se přihlásil jediný uchazeč s nabídkovou cenou, která vysoce převyšovala odhad. Kraj proto výběrové řízení zrušil a vyhlásil nové. Původní uchazeč se pak odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ten ale kraji potvrdil, že postupoval správně, řekl hejtman Kulhánek.

Karlovarský kraj chce zajistit ekologickou a zároveň přijatelnou dopravu

Nyní ale vstupují do plánu zajistit ekologickou a zároveň cenově přijatelnou dopravu v kraji další okolnosti v souvislosti s válkou Ruska proti Ukrajině, prudké zdražování plynu i teoretická možnost, že by se dodávky plynu mohly úplně přerušit. Karlovarský kraj podle hejtmana oslovil i ministerstvo pro místní rozvoj s tím, jaká bude podpora nízkoemisních pohonů v budoucnu. Ministerstvo odpovědělo, že se s nimi nadále počítá, mezi podporovanými pohony byla ale elektřina a vodík, o CNG se ministerstvo nezmiňovalo, řekl Kulhánek.

Nové autobusy by v případě pokračování v soutěži měly začít sloužit v Karlovarském kraji zřejmě ke konci příštího roku. Do té doby budou dopravu určitě ještě zajišťovat nynější dopravci se svými autobusy, které jsou ale většinou starší.

CNG neboli stlačený zemní plyn se používá jako palivo pro pohon motorových vozidel a je považován za relativně čistější alternativu k benzínu a naftě. CNG Je na rozdíl od LPG součáští koncepte ministerstva dopravy ČR na podporu ekologických paliv. V současné době neustále roste zájem o osobní, nákladní a užitková vozidla tohoto typu. K tomu navíc patří přestavba motorů na CNG z dieslových motorů. Tyto motory zároveň snižují emise na úroveň Euro 5 bez nutnosti dodatečného čištění výfukových plynů. Cena paliva je také nižší než cena nafty, a proto je provoz na CNG ekonomičtější a ekologičtější.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru