Otevřít menu
Doprava dnes
-

Česká doprava se dočká nových moderních řešení! Program pro podporu inovací Doprava 2030 vláda podpořila!

Na začátku září vláda schválila program na podporu aplikovaného výzkumu a inovací pro dopravu, který nese název DOPRAVA 2030. Tento výzkumný program pro dopravní oblast přinese v letech 2023 až 2030 podporu výzkumu klíčového pro rozvoj celého sektoru. Výzkum se zaměří na inovace v nízkoemisní mobilitě, automatizaci a digitalizaci.

11:02 / 13. září 2022
Česká doprava se dočká nových moderních řešení! Program pro podporu inovací Doprava 2030 vláda podpořila!i

Foto: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při schvalování DOPRAVY 2030. Zdroj fotky: Facebook Martina Kupky.

Program počítá s rozpočtem 1,95 miliardy korun

Program Doprava 2030 naváže na stávající program podpory, který napomohl k realizaci 118 projektů týkajících se bezpečnosti, udržitelnosti a technologických trendů v dopravě, jako jsou digitalizace a automatizace.

Vláda tímto schválením umožnila podporu, která je významná i pro český průmysl. Jedním z hlavních cílů programu je další posilování spolupráce výzkumných institucí se soukromou sférou prostřednictvím řešení společných projektů a přenášení výsledků do praxe.

Veškerý program bude probíhat prostřednictvím Technologické agentury České republiky. Ta bude každoročně vyhlašovat výzvy, přičemž jeden projekt může být dotován částkou až 50 milionů korun. Za veškeré řízení a nastavování daných témat a priorit bude zodpovědné Ministerstvo dopravy. Bude tedy v mnohém vycházet z aktuálních potřeb dopravního sektoru. Program se zaměřuje na všechny druhy dopravy a bude se v dopravě snažit snížil dopady na životní prostředí.

„Na vládě jsme schválili nový program na podporu aplikovaného výzkumu v dopravě. Inovace totiž mají od nás zelenou! Chceme posílit připravenost české dopravy i celého průmyslu na technologické změny, které jsou před námi. Vláda proto podpořila vznik programu DOPRAVA 2030, který se zaměří na výzkum, inovace a jejich aplikaci do praxe v oblastech nízkoemisní mobility, automatizace, digitalizace nebo udržitelnosti,“ prozradil ministr dopravy Martin Kupka.

Podpora výzkumu a inovací je klíčovým nástrojem pro další rozvoj dopravního sektoru a investice do této oblasti mají dlouhodobě pozitivní efekt také ve smyslu podpory příležitostí k rozvoji nových služeb či inovací těch stávajících. Celkově dochází díky této podpoře k posilování konkurenceschopnosti České republiky.

Autor: Petr Dejnožka (Zdroj: MDČR)

zpět na články

inzerce

nahoru