Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy hodlají nakoupit minimálně 20 použitých vozů. Nachystáno na to mají 200 milionů korun

České dráhy vypsaly zakázku na dodání 20 použitých vozů pro dálkové linky. Společnost hodlá do nákupu vlaků investovat 200 milionů Kč a do provozu je chce uvést ještě v letošním roce.

18:44 / 24. ledna 2023
České dráhy hodlají nakoupit minimálně 20 použitých vozů. Nachystáno na to mají 200 milionů koruni

Foto: České dráhy vypsaly tendr na dodání 20 použitých vozů. Zdroj: pixabay.com

Společnost České dráhy chce nakoupit minimálně 20 použitých vozů pro dálkové linky. Vozy musí být konstruované pro rychlost 200 km/h. Termín dodání by měl být nejpozději do konce letošního listopadu. České dráhy dále požadují, aby hned po převzetí byly vlaky schopné okamžitého nasazení do provozu.

Jak přesně mají vlaky vypadat? Vozy by měly disponovat kapacitou nejméně 66 míst k sezení. Minimálně pět z celkového počtu pak musí vyhovovat parametrům stanoveným pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace. Součástí musí být i klimatizace, audiovizuální informační systém a vakuové toalety.

České dráhy plánují do obnovy vozového parku investovat do roku 2030 až 100 miliard korun. Aktuálně mají již objednáno 110 elektrických jednotek RegioPanter, 76 motorových jednotek PESA, 20 devítivozových expresních souprav ComfortJet a 50 elektrických lokomotiv Siemens Vectron pro rychlost 230 km/h. Investice do nákupu nových vozidel probíhají v rámci Strategie 2030.

Společnost se rozhodla zakoupit použité vozy již v minulosti. Šlo například o nízkopodlažní švýcarské vozy Stadler RS1 s kapacitou 71 míst k sezení (známé také jako RegioSpider). S těmi se cestující mohli dříve potkat v Německu.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru