Otevřít menu
Doprava dnes
-

České dráhy provozují ČD Ski! Vlakem můžete na lyže do českých hor i švýcarských Alp

České dráhy (ČD) v sobotu 21. ledna započnou novou sezonu projektu ČD Ski. Ten poskytne cestujícím do 26. března slevu na skipas do pěti českých lyžařských středisek, a to na Šumavu, do Jeseníků, Krušných a Jizerských hor. Tento výhodnější skipas bude možné si pořídit do 23. dubna 2023 i ve švýcarském středisku Davos Klosters.

5:55 / 23. ledna 2023
České dráhy provozují ČD Ski! Vlakem můžete na lyže do českých hor i švýcarských Alpi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ČD.

Vlakem do hor rychle a pohodlně

„Ve většině českých lyžařských areálů zařazených do programu ČD Ski získají lyžaři po předložení platné jízdenky ČD slevu 20 % na denní skipas. Na Lipně mohou zájemci využít nabídku ČD Yetti. Voucher, se kterým získají 30% slevu na jednodenní skipas, obdrží k jízdenkám Českých drah vystaveným do stanice Lipno nad Vltavou nebo k síťovým jízdenkám Českých drah (Skupinové víkendové jízdenky a Celodenní jízdenky v celostátní i jihočeské regionální verzi). Kromě zvýhodněné ceny skipasu voucher zároveň umožňuje využít od vlaků ve stanici Lipno nad Vltavou do skiareálu bezplatně skibus,“ prozradil Petr Pošta tiskový mluvčí ČD a dodal: „Ve švýcarském skiresortu Davos Klosters získají cestující ČD v rámci projektu ČD Ski slevu 20 % na dvoudenní nebo třídenní skipas, a to po předložení rezervace do lůžkového vozu v nočním vlaku Praha – Linec – Sargans – Curych.“

Součástí projektu ČD Ski je pět lyžařských areálů v České republice a jeden ve Švýcarsku:

  • Jizerské hory – Skiareál SKI Bižu Tanvaldský Špičák, vlakem na trase Liberec – Smržovka – Tanvaldský Špičák,
  • Jeseníky – Skiareál JONAS PARK Ostružná, vlakem na trase Olomouc – Hanušovice – Ostružná – Jeseník,
  • Krušné hory – Skiareál Vila Pernink, vlakem na trase Karlovy Vary – Nejdek – Pernink,
  • Šumava – Skiareál Ski&Bike Špičák, vlakem na trase Plzeň – Klatovy – Špičák – Železná Ruda,
  • Šumava – Lipno (ČD Yetti), vlakem na trase Karlovy Vary – Nejdek – Pernink,
  • Švýcarské Alpy (kanton Graubünden) – středisko Davos Klosters, lůžkovým vozem na trase Praha – Linz – Sargans – Curych a navazujícími vlaky do Klosters a Davosu.

Horská střediska jsou často snadno dostupná vlakem. Některé skiareály a startovní místa pro výlety na běžkách se nacházejí v bezprostřední blízkosti železničních tratí.Například z Prahy míří přímé spoje Českých drah na Špičák a do Železné Rudy. Rychlík Berounka tam dorazí za přibližně 3,5 hodiny. Z Plzně trvá cesta zhruba 2 hodiny. Z Prahy je možné cestovat také do Krkonoš. Rychlíky Krakonoš jezdí mezi Prahou a Trutnovem každé dvě hodiny a cesta trvá zhruba 3 a čtvrt hodiny. Regionálními spoji lze pokračovat dál do Svobody nad Úpou, Vrchlabí nebo Jilemnice. Do Svobody nad Úpou a Trutnova jezdí také přímé spěšné vlaky z Hradce Králové. Přímé rychlíky a spěšné vlaky míří do hor také z Brna, například do Nového Města na Moravě trvá cesta spěšným vlakem 1 a ¾ hodiny a do Ramzové v Jeseníkách je to 3 a čtvrt hodiny. Vlakem lze vyrazit také z Prahy do Beskyd nebo slovenských horských středisek. Spoje SC Pendolino nabízejí nejrychlejší dopravu z České republiky do oblasti Vysokých a Nízkých Tater a noční vlak Slovakia s lůžkovými a lehátkovými vozy umožňuje noční přejezd. Cestující se večer uloží v Praze do lůžkového vagónu a ráno vystupují v Popradu na úpatí Tater. Stejně pohodlná je i cesta zpět do ČR. Do švýcarských středisek je možné cestovat přímým lůžkovým vozem Praha – Linec – Curych. Ve stanici Sargans je možné přestoupit na navazující spoje do střediska Davos Klosters. Další lyžařská střediska ve Švýcarsku jsou dostupná díky novému přímému nočnímu vlaku EN 458 / 459 Canopus, který od poloviny prosince 2022 spojuje Prahu s Curychem přes Drážďany, Lipsko, Frankfurt nad Mohanem a Basilej.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru