Otevřít menu
Doprava dnes
-

Čeští řidiči míjeli vojenskou techniku. Přesuny v rámci NATO, uklidňovala armáda

O víkendu na několika místech, včetně Prahy, mohli řidiči potkat konvoj vojenské techniky. Podle mluvčí Generálního štábu Armády České republiky se jedná o přesun techniky belgické armády podle dohody mezi členskými zeměmi NATO.

5:47 / 7. března 2022
Čeští řidiči míjeli vojenskou techniku. Přesuny v rámci NATO, uklidňovala armádai

Foto: www.seznam.cz/obrazky

Konvoj spatřili řidiči například na dálnici D8, později ho potkali i v Praze.

„Jedná se o přesun logistické techniky belgické armády. Jde o přesun přes území ČR v rámci SOFA – dohody mezi členskými zeměmi NATO o přesunech a pobytu ozbrojených sil. V tomto případě jde pouze o přesun,“ sdělila mluvčí Magdalena Dvořáková s tím, že lidé se nemají znepokojovat, protože přesuny vojenské techniky NATO přes Česko jsou běžné.

Mluvčí neupřesnila, kudy vojenská vozidla pojedou a kam míří. „Kam konvoj míří dál, nemohu sdělit, je to věcí belgické armády,“ doplnila Dvořáková pro iDNES.cz.

V rámci posílení východního křídla NATO Belgie oznámila, že rozmístí tři stovky vojáků v Rumunsku. „Belgie se ujímá své zodpovědnosti v rámci sil velmi rychlé reakce NATO. V současné fázi bude v Rumunsku nasazeno tři sta belgických vojáků,“ řekl minulou sobotu belgický premiér Alexander De Croo.

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu v posledních dnech zdvojnásobila Aliance vojenskou přítomnost na východním křídle, zejména v Pobaltí, Polsku a v Rumunsku. Celkem je tam takřka 20 tisíc vojáků.

„Neusilujeme o konflikt s Ruskem. Náš vzkaz prezidentu Putinovi zní: zastavte válku, stáhněte všechny své síly z Ukrajiny a v dobré víře se zapojte do diplomatického řešení,“ prohlásil během úterní cesty do Polska a Estonska šéf NATO Jens Stoltenberg.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.idnes.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru