Otevřít menu
Doprava dnes
-

Cestující na Plzeňsku se mohou těšit na moderní vlaky

České dráhy ve spolupráci s Plzeňským krajem připravují novou smlouvu, podle níž budou v kraji jezdit nové jednotky od polského výrobce PESA. České dráhy zajistí veřejnou drážní dopravu na Plzeňsku a v Českém lese od prosince 2023 do prosince 2033. Smlouva by měla být podepsána na podzim.

7:43 / 28. července 2022
Cestující na Plzeňsku se mohou těšit na moderní vlakyi

Foto: ČD

Vedení plzeňského kraje se rozhodlo uzavřít s Českými drahami (ČD) smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících ve drážní osobní dopravě na provozní soubory Plzeňsko a Český les na základě tržních konzultací. V konkurenci tří dalších oslovených dopravců to byly právě ČD, jež nabídly nejlepší poměr kvality a ceny.

Cestující se tak mohou těšit na moderní bezbariérové vlaky s Wi-Fi připojením, klimatizací, moderním informačním systéme i dostatkem místa pro invalidní vozík, kolo nebo kočárek.

„Jsme rádi, že se nám podařilo s Plzeňským krajem dohodnout na základních tezích, které povedou k uzavření nové smlouvy. Cestující se tak mohou těšit na další velkou obměnu vozového parku, což bude mít velmi pozitivní vliv na kvalitu služeb a pohodlí. Tratě na Plzeňsku bude mimo jiné obsluhovat 10 nových motorových jednotek od polského výrobce PESA,“ uvádí k nové smlouvě Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

V provozním souboru Český les nahradí v druhé polovině trvání dohody stávající vozidla Regionova moderní jednotky Stadler RS1 vybavené mobilní částí systému ETCS.

Hodnota desetiletého kontraktu činí přibližně čtyři miliardy korun.

Vlaky v Českém lese najezdí ročně okolo 470 tisíc kilometrů. Na Plzeňsku je to téměř trojnásobek. Celkem se jedná asi o třetinu dopravního výkonu osobních vlaků, který kraj ročně objednává.

Provozní soubor Plzeňsko zahrnuje tratě Planá – Tachov, Rokycany – Nezvěstice, Nýřany – Heřmanova Huť, Plzeň – Radnice, Plzeň – Bezdružice, Plzeň – Žihle a Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín.

V případě provozního souboru Český les jde o tratě Tachov – Domažlice a Poběžovice – Staňkov – Holýšov.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru