Otevřít menu
Doprava dnes
-

V České republice chybí 15 tisíc řidičů kamionů!

V Česku chybějí profesionální řidiči kamionů a autobusů. Kamionoví dopravci postrádají až kolem 15 tisíc šoférů. 

6:50 / 4. října 2021
V České republice chybí 15 tisíc řidičů kamionů!

Není tajemstvím, že dalších 5000 řidičů schází i autobusovým přepravcům. Vyplývá to z dlouhodobých odhadů sdružení Česmad Bohemia. Problém s nedostatkem řidičů se během léta kvůli dovoleným ještě prohloubil, což komplikuje přepravy. Je faktem, že odvětví silniční dopravy trpí trvalým nedostatkem kvalitních řidičů, a to nejen v ČR, ale i ve všech evropských zemích. Je to extrémně znát v letních měsících, kdy si někteří řidiči vybírají dovolenou a dopravci nejsou schopni plně uspokojovat poptávku,“ uvedlo v letních měsících sdružení.

Věková hranice řidičů kamionové a autobusové dopravy se neustále zvyšuje, mladí řidič k této práci moc netíhnou a nastávají problémy. Dopravci se tak snaží doplňovat stavy různými způsoby. Zabývá se tím například dceřiná firma Česmadu - Institut silniční dopravy (ISD). Ta mimo jiné provozuje pracovní a poradenský portál Truckjobs.cz, jehož prostřednictvím dopravní firmy oslovují řidiče kamionů a autobusů. „V červnu 2021 byl Truckjobs.cz prostřednictvím své skupiny schopen oslovit více než 30 tisíc řidičů z České i Slovenské republiky. Během července 2021 se k této skupině přidaly další stránky a skupina tohoto portálu se rozrostla o dalších 22 tisíc řidičů,“ uvedl ředitel ISD Tomáš Bicera.

Pandemie koronaviru prohloubila i další dlouhodobé problémy nákladní dopravy. Jde například o propady v počtu zakázek a ztráty kvůli čekáním na hranicích. V posledních týdnech navíc nákladní dopravci řeší problémy s dodávkami a jejich plánováním. Řada podniků tak podle sdružení nyní čelí velkým ztrátám.

Autor Bc. Filip Červinka (zdroj ČTK)

 

 

V České republice chybí 15 tisíc řidičů kamionů! . V České republice chybí 15 tisíc řidičů kamionů! .
zpět na články

inzerce

nahoru