Otevřít menu
Doprava dnes
-

Chystá se pátý ročník akce Do práce na kole

Zdravý životní styl, čistá hlava, ale také ohleduplnost k životnímu prostředí. To jsou jen některé z motivací, proč stále více lidí holduje udržitelné dopravě. I letos se můžete zapojit do akce s názvem Do práce na kole, pěšky nebo poklusem, která probíhá již popáté.

15:59 / 18. ledna 2023
Chystá se pátý ročník akce Do práce na kole

Smyslem výzvy je podle pořadatelů upozornit na 'neúnosnou, přesto leckdy nedotknutelnou' automobilovou dopravu ve městech. "Trvale udržitelné město je takové, které dává vyvážený prostor všem způsobům dopravy a bere ohledy na všechny její účastníky a účastnice - nejen úhlem pohledu motoristy," sdělila koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová.

Lednová výzva se koná od zimy 2019. Loni se účastnilo 1854 lidí z celé České republiky. Dohromady ujeli 31.300 kilometrů na kole a ušli 9700 kilometrů pěšky, přičemž průměrně připadlo 9,5 kilometru na jednu cestu na kole a 3,5 kilometru na jednu pěší cestu. Podle organizátorů tak lidé díky pohybu ušetřili 5,3 tun oxidu uhličitého, které by jinak během jízdy vypustila jejich auta.

Spolek se tématu udržitelné dopravy věnuje dlouhodobě. "V AutoMatu například přinášíme praktické návody, jak v zimě na kolo, a apelujeme také na zimní údržbu cykloinfrastruktury. Do té jsme se ostatně sami zapojili - zkonstruováním cyklopluhu a pravidelným protahováním pražských cyklotras," doplnila Kociánová.

"Zima není důvod, proč se aktivní dopravy vzdát. Inspirací nám může být Finsko či Dánsko, a to především důrazem na budování bezpečné infrastruktury. Pak už stačí jen vhodné oblečení a výbava. A když je náledí, vždy zbývá chůze a její kombinace s veřejnou dopravou," řekla Anna Kociánová z AutoMatu.

Autor: Petr Dejnožka (čerpáno z dopracenakole.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru