Otevřít menu
Doprava dnes
-

Co na tiskové konferenci po schůzce Rady ministrů pro dopravu řekl Martin Kupka?

K neformální schůzce ministrů dopravy EU proběhla také tisková konference, kde ministr dopravy ČR prozradil detaily, kterým se lídři jednotlivých států věnovali. Co však prozradil navíc? Více se dočtete v našem článku.

20:55 / 21. října 2022
Co na tiskové konferenci po schůzce Rady ministrů pro dopravu řekl Martin Kupka?i

Foto: Neformální rada ministrů dopravy Praha. Zdroj: MDČR.

Ministr dopravy byl například tázán na to, zda je ČR schopná říct, jak by si představovala úpravy sítě TEN-T ve střední Evropě. „My samozřejmě máme svoje želízka v ohni a to je pochopitelně celá síť vysokorychlostního spojení mezi Berlínem, Prahou, Brnem a Vídní a také mezi Vídní, Brnem a Varšavou. Ale jde také o ta další přeshraniční spojení, ať už se jedná o spojení Amsterdamu a Berlína či spojení Via Baltica. To zaznívalo jako jednoznačné priority. Jednalo se také o spojení Francie a Itálie, Francie a Španělska či Itálie a Německa,“ odpověděl Martin Kupka a pokračoval: „Jednoznačně zaznělo od všech účastníků debaty, že vnímáme současný dramatický nárůst cen energií jako dočasnou problematiku. Tento růst cen tedy nebude mít vliv na určování dalších priorit železniční dopravy, zejména elektrifikované železnice. Má smysl zaměřit se na rozvoj klíčových železničních spojení a elektrifikovaných tratí.“

Ministr dopravy reagoval na otázku týkající se daní a regulací železnice či letectví. „Pokud chceme dělat dobrá opatření, tak musíme zároveň vnímat dlouhodobé dopady. V tomto směru je nezbytné brát regulace a změny daní velmi střízlivě a obezřetně,“ dodal ministr dopravy. Rada ministrů také jednala o krátkodobých opatřeních v jednotlivých státech, kde někdo zvolil zastropování cen pro železniční dopravu, někdo zase větší kompenzace. Martin Kupka také v této problematice vznesl návrh na snižování teplot ve vlacích a jejich rychlost. „Plošná shoda panuje v tom, aby všechny státy držely opatření v takové míře, aby nestoupaly ceny jízdenek,“ řekl Martin Kupka.

Celou tiskovou konferenci můžete zhlédnout zde.

Autor: Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru