Otevřít menu
Doprava dnes
-

Čtení na víkend: Jak by mohla vypadat doprava budoucnosti? Nadzvuková rychlost!

Představte si to, rychlejší doprava než letadlo? A navíc bezpečná, pohodlná a šetrná k životnímu prostředí? Taková by mohla být doprava budoucnosti zvaná Hyperloop. Jedná se o potrubí pro speciální kabiny, které by mělo spojovat jednotlivá města i země. Navíc v nich relativně nedávno poprvé jela lidská posádka!

20:21 / 16. září 2022
Čtení na víkend: Jak by mohla vypadat doprava budoucnosti? Nadzvuková rychlost!i

Foto: Elon Musk chce vybudovat podzemní hyperloop (zdroj fotky: VTM.cz).

Stěžejní milník má za sebou takzvaný Hyperloop, díky němuž by mohlo lidstvo být zase o krůček blíž k revoluci v dopravě. Hyperloop se dá popsat jako „jízda potrubím“ v několikamístné kapsli, v níž se už projeli první lidé. Dopravní prostředek budoucnosti by měl pasažéry přepravovat až rychlostí zvuku pomocí takzvané magnetické levitace.

Slavný vizionář Elon Musk patřil k prvním zastáncům tohoto futuristického dopravního systému, nicméně později se na toto téma již příliš nevyjadřoval. Nyní tak ale opět učinil. „Ze známého fyzikálního hlediska je to nejrychlejší možný způsob, jak se dostat z jednoho centra města do druhého na vzdálenosti menší než zhruba 2000 mil,“ napsal Musk na svém twitterovém účtu. 

Očekává se, že Hyperloop jednou bude běžným dopravním prostředkem, který bude lidi vozit rychlostí až 1 200 kilometrů v hodině, což je těsně pod hranicí rychlosti zvuku. Do jedné kapsle by se přitom mělo vejít dvacet pět až třicet lidí.

 

Autor: Filip Červinka.

zpět na články

inzerce

nahoru