Otevřít menu
Doprava dnes
-

Cyklobusy v Královéhradeckém kraji už opět vozí turisty

Na území Královéhradeckého kraje již opět jezdí speciální linky cyklobusů. Ty vozí turisty zejména v lokalitách Kladského pomezí, Českého ráje, Orlických hor a Krkonoš. Trasa cyklobusů ale přibližuje i jiná zajímavá místa v kraji.

19:02 / 29. května 2023
Cyklobusy v Královéhradeckém kraji už opět vozí turistyi

Foto: Cyklobusy v Královéhradeckém kraji už zase brázdí turisticky oblíbená místa. Zdroj: Královéhradecký kraj

Od soboty 27. května jsou v Královéhradeckém kraji opět v provozu cyklobusy. Turistické autobusy nabízející přepravu jízdních kol najezdí za celou sezonu přes 143 tisíc kilometrů a přepraví kolem 70 tisíc osob.

„V našem kraji je velké množství velice atraktivních míst, která jednoznačně stojí za návštěvu. Cyklobusy lidem nabízí možnost propojení sportovních aktivit a atraktivní způsob dopravy na výlety pro celou rodinu. Vhodně tak doplňují fungující celek veřejné autobusové a železniční dopravy v kraji. Jsem přesvědčen, že provoz cyklobusů je již dnes důležitým nástrojem pro podporu cestovního ruchu napříč regionem a tuto službu chceme lidem nabízet i nadále,“ uvedl Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje.

Letos mohou turisté především v Orlických horách zaznamenat v trasách cyklobusů určité změny. „Kvůli rekonstrukci silnice II/311 v úseku Deštné v Orlických horách – Šerlich dochází k úpravám linek zejména v Orlických horách. V ostatních regionech je rozsah provozu podobný jako v loňském roce. Během letních prázdnin budou cyklobusy turistům k dispozici denně. Mimo letní prázdniny budou tyto spoje jezdit během víkendu,“ doplnil Václav Řehoř, radní pro dopravu.

Orlické hory

V letošním roce jsou připravené změny např. na linkách z Hradce Králové na Šerlich, z Častolovic, Rychnova nad Kněžnou, Litomyšle či Lanškrouna.

Turisté mohou v tomto regionu využít přepravu např. z Třebechovic pod Orebem nebo Dobrušky do Orlických hor (Zákoutí).

Více informací o uzavírce silnice II/311 v úseku Deštné v Orlických horách – Šerlich je k dispozici na stránkách informačního portálu o dopravě v Královéhradeckém kraji.

Kladské pomezí

Na tomto území mohou cestující 3x denně využít linky do polského Karlowa. Turisté také mohou použít např. přímé spojení z Náchodska do Pece pod Sněžkou a Malé Úpy. Na přepravu s jízdním kolem do Adršpachu nebo Broumovska pak nejlépe poslouží široká nabídka vlakových spojů s návazností na autobusové spoje s přepravou jízdních kol směr Machov nebo chata Hvězda.

Český ráj

V této oblasti je pro cyklisty nejpohodlnější využít vlaková spojení s návazností autobusové linky, které jezdí např. do Prachovských skal, k zámku Hrubá Skála, na hrad Kost či na Kozákov. Cyklobusy pravidelně vyjíždí na své trasy z Jičína a Turnova.

Krkonoše

V Krkonoších jsou cyklobusy provozovány na stejných trasách jako v minulém roce, s výjimkou linky z Hradce Králové na Špindlerovu boudu, jež má v důsledku výlukové činnosti upravenou trasu mezi Dvorem Králové nad Labem a Hostinným, a neobsluhuje Bílou Třemešnou či Zvičinu.

Ve Vrchlabí pak již tradičně dochází ke vzájemné návaznosti autobusových linek. Odtud se mohou turisté cyklobusy vydat např. na Pomezní Boudy, Benecko či do Strážného.

Podrobné informace včetně všech jízdních řádů jsou k nahlédnutí na dopravním portálu Královéhradeckého kraje.

Publikovala: Karel Geba (zdroj: Královéhradecký kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru