Otevřít menu
Doprava dnes
-

Cyklostezka podél Labe se výrazně rozroste

Středočeský kraj začne budovat další část Labské cyklostezky, tentokrát úsek Kostelec nad Labem – Tuháň přes Kozly. Radní na svém dnešním zasedání schválili stavební firmu, která zakázku provede. Nový úsek bude dlouhý více než 10,3 kilometru.

11:14 / 1. dubna 2023
Cyklostezka podél Labe se výrazně rozrostei

Foto: stredoceskykraj.cz

V dubnu letošního roku Středočeský kraj zahájí I. etapu stavby další části Labské cyklostezky. Tentokrát úsek Kozly – Tuhaň. Cyklistům bude sloužit tento nový úsek páteřní Labské cyklostezky od letošního podzimu. Navazující druhá etapa, v úseku Kostelec nad Labem – Kozly, by pak měla být dokončena ve druhé polovině roku 2024. Radní na svém dnešním zasedání schválili výběr stavební firmy, která však vybuduje celou spojnici Kostelce nad Labem a Tuhaně. Součástí stavby bude i několik odpočinkových míst. 
 
„Realizací vznikne nejen nové propojení dálkové mezinárodní cyklotrasy, ale stavba poskytne cyklistickou infrastrukturu pro místní obyvatele, kteří se přepravují mezi obcemi,“ připomíná výhodu Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy. Nová cyklostezka bude mít asfaltový povrch v základní šířce tři metry. 
 
Další chystanou stavbou na cyklistické tepně podél Labe je lávka v Lysé nad Labem-Litoli. Vyroste tu jako součást mostu Bohumila Hrabala. Stavba bude v tomto případě zahájena v nejbližších měsících. Úsek v Lysé nad Labem v budoucnu naváže na další, ještě nevybudovanou část, tj. Nymburk – Lysá nad Labem – Čelákovice. Dále zbývá dokončení úseků z Týnce nad Labem ke Kolínu a z Kolína do Poděbrad. Dostavbou všech projektů vznikne souvislá Labská cyklostezka na území celého kraje. V Mělníku se navíc spojí s Vltavskou cyklistickou cestou a jako Labská stezka pokračuje až na hranice s Německem. 
 
Novinka vyjde na bezmála 109 milionů korun s DPH. Kraj bude na stavbu žádat dotaci z EU.

Autor: Karel Geba (čerpáno z stredoceskykraj.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru