Otevřít menu
Doprava dnes
-

Cyklověž, moderní kolárna

Cykověž (Biketower) představuje bezpečnou hromadnou úschovnu kol různých typů a velikostí do hmotnosti 50 kg. Díky samoobslužnému skladovacímu systému už cyklisté nemusí nechávat svá kola ve stojanech před nádražními budovami.

20:03 / 24. července 2022
Cyklověž, moderní kolárnai

Foto: ČD

Průmyslový robot plnící funkci moderní kolárny umožňuje uskladnění kola v bezpečném a suchém prostředí bez přístupu jiných osob. Na kolo neprší, nepráší se na něj a po celou dobu jej monitoruje kamerový systéme. K dispozici je celoročně 24 hodin denně.

V těchto úschovnách umístěných v blízkosti nádraží je možné uložit též cyklistické doplňky, bagáž, dětskou sedačku, přilbu či tašku s nákupem na řídítkách.

Moderní úschovna je v provozu již na 18 tuzemských místech, a to ve  stanicích: Beroun, Břeclav, Čelákovice, Hodonín, Hranice na Moravě, Jaroměř, Kolín, Litoměřice město, Lysá nad Labem (2x), Moravská Třebová, Milovice, Pardubice, Poděbrady, Přerov, Šumperk, Trutnov, Třinec.

Cykověže fungují též na Slovensku, konkrétně v Bratislavě a Trnavě.

Parkování kol je ve většině cykověží prvních 24 hodin zdarma. Stačí použít bezkontaktní čipovou In Kartu, na níž je nahrána některá z platných aplikací IN 25, IN 50, IN 100 a IN Business. V Pardubicích a Hranicích na Moravě musí zákazník Českých drah s platnou aplikací uhradit poplatek ve výši 5 Kč denně.

Postup při využití In Karty

Cyklista své kolo uloží dle pokynů. Při vyzvednutí kola potom načte úschovní lístek. V případě použití BEZKONTAKTNÍ čipové In Karty po zobrazení částky k zaplacení přiloží bezkontaktní čipovou In Kartu s platnou zákaznickou aplikací; v případě VIK pak po zobrazení částky k zaplacení přiloží telefon, na němž je otevřena aplikace Můj vlak s platnou zákaznickou aplikací. (VIK je funkční v cyklověži: Hranice na Moravě, Milovice). Využití VIK je možné pouze na telefonu Android.

„Cílem projektu BIKETOWER je vybudovat systém bezobslužných a plně automatických koláren s neomezeným provozem. Nově vznikající možnost bezpečného uschování jízdních kol a elektrokol všech cenových kategorií by měla přispět k jejich masovějšímu používání zejména při cestách s pokračováním v některém z prostředků veřejné hromadné dopravy a pozitivně tím ovlivnit snižování individuální automobilové dopravy ve městech,“ uvádí webové stránky BIKETOWER.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČD, www.biketower.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru