Otevřít menu
Doprava dnes
-

DAKO-CZ dodá brzdový systém pro modernizované tramvaje v Göteborgu

Hydraulické brzdové jednotky včetně řízení na celkem 80 modernizovaných tramvají do švédského Göteborgu dodá v příštích letech společnost DAKO-CZ, člen skupiny Czechoslovak Group. Výrobce brzdových systémů a komponentů je v příštích letech vyrobí pro soupravy, jež bude ve svém ostravském závodě Škoda Ekova modernizovat společnost Škoda Group.

9:07 / 25. května 2023
 DAKO-CZ dodá brzdový systém pro modernizované tramvaje v Göteborgui

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ACRI/DAKO CZ.

V Göteborgu bude na běžném podvozku použit právě tento modifikovaný brzdový systém

Původní brzdový systém tramvaje M31 byl kombinací pneumatického brzdového systému na motorových podvozcích a hydraulického brzdového systému na běžném podvozku. Základním účelem modernizace byla podmínka dodat kompletní hydraulický brzdový systém pro všechny podvozky. Modernizované tramvaje typu M31 se skládají ze tří podvozků, dvou motorových a jednoho běžného. Motorové podvozky budou osazeny dvouokruhovými pasivními brzdovými jednotkami a běžné podvozky aktivním brzdovým systémem. Soupravy M21 byly vyrobené v letech 1984-1992 jako dvoučlánkové, v letech 1998-2002 proběhla první modernizace na tříčlánkové tramvaje s označením M31.

„Získaná zakázka navazuje na úspěšnou spolupráci právě se Škodou Ekova v rámci rekonstrukce brzdového systému na tramvajích pro estonský Tallin. V Göteborgu bude na běžném podvozku použit právě tento modifikovaný brzdový systém a pro motorové podvozky vyvineme nový brzdový systém, a to vzhledem k vysokým relativním pohybům brzdového kotouče vůči brzdové jednotce,“ říká Zdeněk Macháček, business development manažer DAKO-CZ. Podle jeho slov se jedná o druhý největší projekt v oblasti dodávek hydraulických brzdových systémů a dodávky potrvají až do roku 2027.

Při kompletní modernizaci po více než dvaceti letech provozu tramvají M31 v Göteborgu bude kromě nového brzdového systému nahrazen též například dveřní systém včetně nájezdové rampy u jednoho z článků. Instalována bude též klimatizační jednotka v kabině řidiče, dojde ke kompletní renovaci elektrického systému, výměně podlah i úprav interiérů souprav. DAKO-CZ v rámci zakázky konkrétně dodá: řídící systém iRB 03.3, nově vyvinuté brzdové jednotky M31, brzdové kotouče a kombinované agregáty nouzového odbrzdění, agregáty střadačové brzdy s bezpečnostním okruhem, brzdové aktivní jednotky JA 52, agregáty aktivní brzdové jednotky a brzdové kotouče.

Třemošnický výrobce spolupracuje v letošním roce se Škoda Group zároveň na dodávkách hydraulických brzdových jednotek včetně řízení pro nové tramvaje s označením 29T3 a 30T3, které budou nasazeny v Bratislavě. V oblasti tramvajové dopravy dlouhodobě dodává své brzdové systémy též polskému výrobci Modetrans Poznaň. Pro tuto společnost v letošním roce dokončuje zakázku na dodávku elektrohydraulických brzdových systémů pro 49 nízkopodlažních 4-podvozkových tramvají typu LF 07 AC, které budou nasazeny v polské Vratislavi a získal další zajímavou zakázku na dodávku jednočlánkových dvoupodvozkových tramvají s elektromechanickou brzdou do Woltersdorfu, části Berlína. Další spolupráce s firmou Pragoimex je na projektu tramvají pro Brno, kde bude v letošním roce dodáván hydraulický brzdový systém s označením EVO 2 pro tramvaje Drak a pro lotyšské město Daugapils bude použita elektromechanická brzda pro záporné teploty do -40 °C s řízením.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru