Otevřít menu
Doprava dnes
-

Digitalizované letecké agendy najdou občané přehledně na Portálu Ministerstva dopravy!

Portál dopravy dál rozšiřuje své služby. Uživatelé tam najdou přehledně všechny informace o jimi vlastněných leteckých osvědčeních a registracích, a to i v případě dronů.

14:12 / 22. dubna 2023
Digitalizované letecké agendy najdou občané přehledně na Portálu Ministerstva dopravy!i

Foto: Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR.

Přes Portál dopravy lze nově také podávat žádosti na Letecký rejstřík ČR. Jedná se o další krok ke kompletní digitalizaci dopravních agend. „Digitalizace klíčových dopravních agend postupuje rychle kupředu. Nově budou moci Portál dopravy ještě více využívat i všichni letečtí nadšenci a majitelé bezpilotních systémů. Na jednom místě nyní najdou přehledně informace o svých kvalifikacích a průkazech,“ říká ministr dopravy Martin Kupka a dodává: „V České republice je cca 45 tisíc provozovatelé dronů a přibližně 2,5 tisíce provozovatelů letadel. Ti všichni budou nyní mít své průkazy po ruce kdykoliv a on-line.“  

„Agendy Úřadu pro civilní letectví jsou digitalizovány dlouhodobě a jsme rádi, že data z informačního systému úřadu lze takto přehledně sdílet na klíčovém rezortním portálu. Navazujeme tak na ryze digitální agendu dronů. Kolegyně a kolegové stále pracují na dalších agendách tak, abychom maximálně urychlili a usnadnili sestavení žádosti,“ uvádí ředitel Úřadu pro civilní letectví David Jágr.  

Ověření spolehlivosti se ročně týká až 18 tisíc lidí  

Držitelé průkazů a osvědčení na Portálu dopravy tedy nově na jedné stránce uvidí svá osvědčení o způsobilosti dálkově řídícího pilota nebo provozovatele bezpilotního systému, z oblasti letectví pak uživatelé vidí informace o způsobilosti leteckého personálu a doklad o ověření spolehlivosti. Právě ověření spolehlivosti se ročně týká až 18 tisíc lidí, kteří si nyní všechny důležité aspekty zkontrolují na jednom místě na pár kliknutí.   

Provozovatelé a majitelé letadel pak mohou přes Portál dopravy také podávat on-line žádosti na Letecký rejstřík ČR. Pro úspěšné zpracování každé žádosti bude žadatel potřebovat technické údaje o letadle, informace o vlastnících a provozovatelích včetně jejich případných zástupců nebo pověřených osob. Rozšiřování funkcí Portálu dopravy bude pokračovat i nadále. „V následujících týdnech se mohou uživatelé těšit na rozšíření funkcionalit pro řidiče. Zpřístupníme například výpis z evidenční karty řidiče, uzavírá ministr Kupka.


Publikoval: Karel Bříška (zdroj: TZ Ministerstva dopravy - Filip Medelský)

zpět na články

inzerce

nahoru