Otevřít menu
Doprava dnes
-

Do 18 míst Libereckého kraje už jen s povinnou zimní výbavou

Na 18 místech Libereckého kraje musí mít řidiči od dnešního dne vybavená auta zimními pneumatikami. Silničáře k tomuto rozhodnutí vedl pokles teplot pod nulu v horských oblastech. Za standardních podmínek platí povinnost na označených úsecích od začátku listopadu do konce března.

7:07 / 16. listopadu 2022
Do 18 míst Libereckého kraje už jen s povinnou zimní výbavoui

Foto: Dopravní značka, která přikazuje řidičům použití zimních pneumatik. Zdroj: kraj-lbc.cz

V posledních dnech byla především v horských oblastech zaznamenána teplota kolem – 5 stupňů Celsia, a proto silničáři vyrazili aktivovat dopravní značení „Zimní údržba“. Se značkami upozorňujícími řidiče na povinnou zimní výbavu se motoristé setkají zejména v Libereckém kraji, a to hlavně na silnicích v chráněných oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš, kde není možné silnice solit. Kraj se sice snaží solené úseky postupně rozšiřovat, ale ne na všechny silnice je dovoleno sůl aplikovat.

„Loni se podařilo zahrnout do chemické údržby Vysoké nad Jizerou a představovali jsme si, že letos stejně vylepšíme údržbu na Paseky nad Jizerou a Velké Hamry, obce ale vydaly nesouhlasné stanovisko,“ uvedl Jan Růžička, ředitel krajské správy silnic. Problémy jsou podle něj i v blízkých Krkonoších. „Třeba Horní Mísečky vzhledem k tomu, jak jsou v zimě exponované, by si to zasloužily, ale tam je to neprůchodné, i když starostové obcí Vítkovice nebo Benecko by to chtěli, tak KRNAP v tomhle drží nekompromisní stanovisko,“ dodal Růžička.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, proto se jedná o místo náročné na zimní údržbu. Krajská společnost Silnice LK má v kraji na starosti 2 061 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, z toho zhruba 57 kilometrů zůstane v zimě zcela neudržovaných. Letošní zimu se bude pomocí chemie udržovat téměř 42 procent krajských komunikací, což vychází na 856 kilometrů silnic. Posyp pískem a drtí se využívá v Libereckém kraji v zimě na 1 070 kilometrech. Jde o silnice především v chráněných oblastech Jizerských hor a Krkonoš. 52 kilometrů silnic budou silničáři pouze protahovat pluhy.

Posledních 14 let vychází zimní údržba Liberecký kraj průměrně na 119 milionů Kč ročně. Nejdražší byla zima 2012/2013, kdy údržba přišla krajskou kasu na 153,6 milionů Kč. Za údržbu loňských silnic zaplatil kraj bezmála 127,3 milionů Kč. Nejnižší náklady naopak zaznamenal kraj v zimě 2013/14, to údržba stála necelých 74,8 milionů Kč. Aktuální rostoucí náklady a větší množství udržovaných silnic vedly letos Liberecký kraj k tomu, aby přidal na letošní zimní údržbu dalších 7 milionů Kč.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Liberecký kraj, ČTK)

Do 18 míst Libereckého kraje už jen s povinnou zimní výbavou Foto: Přehled úseků se značkami "zimní výbava" v Libereckém kraji. Zdroj: ČTK.
zpět na články

inzerce

nahoru