Otevřít menu
Doprava dnes
-

Do Česka přijede v červnu francouzský vysokorychlostní vlak TGV

Správa železnic představí začátkem června veřejnosti francouzský vysokorychlostní vlak TGV. Průkopník rychlého železničního spojení na evropském kontinentu postupně navštíví Prahu, Brno, Jihlavu a Ústí nad Labem. Nejvíce času stráví v Jihomoravském kraji, kde bude od 7. do 9. června součástí expozice Správy železnic na veletrhu Rail Business Days.

11:15 / 3. května 2022
Do Česka přijede v červnu francouzský vysokorychlostní vlak TGVi

Foto: trainspo.com

Desetivozová francouzská vysokorychlostní jednotka přijede do Česka přes Německo, nejprve se představí veřejnosti 6. června na pražském hlavním nádraží, kde bude stát od 11 hodin v blízkosti východu z nového podchodu na Žižkov. Večer bude následovat přesun do areálu brněnského výstaviště, kde bude po tři dny součástí venkovní expozice na tamním kolejišti. V průběhu konání akce poslouží také k prezentaci francouzských drah SNCF a projektu Rychlých spojení v naší republice. 

Dalšími zastávkami vlaku bude 10. června stanice Jihlava a o den později hlavní nádraží v Ústí nad Labem. Následně se opět přes Německo vrátí do své domovské země. Na přepravě soupravy po českém území bude Správa železnic spolupracovat s dopravcem ČD Cargo.

Prezentovanou jednotku typu TGV PSE s evidenčním číslem 16 dodala v roce 1980 společnost Alstom pro projekt TGV Sud-Est (jihovýchod), který přinesl bezkonkurenční vlakové spojení Paříže s Lyonem. Šlo o součást série 109 jednotek s nepřehlédnutelným oranžovým nátěrem. Vlak tvoří dva hnací a osm vložených vozů o celkové délce 200 metrů, v původní konfiguraci nabízel celkem 368 míst. V roce 1981 dosáhl rychlostního rekordu 380 km/h, na běžných spojích jezdil 300 km/h. V pravidelném provozu sloužil do roku 2018, celkem najel 13 383 189 km.

Publikoval: Bc. Filip Červinka (zdroj: SŽ)

zpět na články

inzerce

nahoru