Otevřít menu
Doprava dnes
-

Do konce října bylo registrováno 7 644 čistých osobních automobilů

V průběhu ledna až října 2021 bylo v Centrálním registru vozidel evidováno 174 494 nových osobních vozidel, což představovalo meziročně o 9 339 registrací více, tj. +5,7 %. 

7:24 / 16. listopadu 2021
Do konce října bylo registrováno 7 644 čistých osobních automobilůi

Foto: Profimedia

„Elektrická a plynová vozidla si v součtu připsala 7 644 registrací, meziročně o 2 456 více (tj. +47 %). Nejméně registrací za posledních 8 let bylo evidováno u CNG vozidel, meziročně o 40 %. Od roku 2017 se počet těchto vozidel každoročně snižuje,“ prozradil Ing. Jindřich Frič, Ph.D., ředitel Centra dopravního výzkumu. 

Lidé často přechází na vozidla poháněná LPG. „Naopak doposud nejvyšší počet registrací byl evidován u LPG vozidel, zejména díky značce Dacia. Podíl plynových vozidel tak na všech registracích činil cca 1,4 %, ta elektrická (pozn. BEV+PHEV+FCEV) se pak na všech registracích podílela 3 %. Nejvíce elektrických vozidel letos registrovala Škoda, Mercedes-Benz a Hyundai, těch plynových pak Dacia, Škoda a Renault. V registru bylo letos evidováno 6 elektrických vozidel s palivovými články,“ uvádí Ing. Jindřich Frič.

Bateriová elektrická vozidla


V letošním roce bylo v ČR evidováno 2 021 nových osobních BEV, meziročně o 133 více, tj. +7,0 %. Značky Škoda, Hyundai, Volkswagen, Tesla a Mercedes-Benz registrovaly v uvedeném období v České republice nejvíce nových osobních bateriových elektrických vozidel. Nejvíce registrací si připsaly modely Škoda ENYAQ, Hyundai KONA, Tesla Model 3, Volkswagen ID.4 a Škoda CITIGO. 

Více informací ZDE!


Autor: Bc. Filip Červinka (zdroj Centrum dopravního výzkumu)

zpět na články

inzerce

nahoru