Otevřít menu
Doprava dnes
-

Do Prahy letos dorazí 91 nových autobusů Iveco

V Praze přibude sedm desítek nových městských autobusů Iveco Streetway. Tento počet doplní loňskou objednávku na 21 autobusů Iveco. Nové autobusy si bude DPP přebírat postupně.

16:05 / 17. ledna 2023
Do Prahy letos dorazí 91 nových autobusů Ivecoi

Foto: DPP pokračuje v obnově vozového parku. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) přiobjednal 70 nových městských dieselových autobusů Iveco Streetway. Jedná se o 26 kloubových vozidel o délce 18 metrů a o 44 standardních 12m autobusů. Tímto krokem DPP tak doplnil loňskou objednávku, kdy uzavřel smlouvu na dodání 21 autobusů Iveco. 91 nových vozidel pomůže podniku obnovit vozový park.

Dodané autobusy nahradí vozidla s emisní normou EURO IV z roku 2008, ale i vozidla vyrobená v roce 2009 s emisní normou EURO V. Ta jsou nejen na hraně své životnosti, ale i Standardů kvality PID.

„Nové autobusy nekupujeme z nějakého rozmaru, ale kvůli nezbytné obnově vozového parku DPP. Je potřebné si uvědomit, že autobusům vyrobeným v roce 2008, které máme ve vozovém parku a stále provozujeme, bude letos 15 let, což je maximální stáří vozidel, které připouští Standardy kvality PID. Tato vozidla vyměníme za nová mezi prvními. Díky tomu budeme moct vyřadit z našeho vozového parku i z pravidelného provozu autobusy s nejnižší emisní normou EURO IV. V provozu nám s touto normou zůstanou pouze dvě specifická vozidla pro přepravu většího počtu invalidních vozíků, které nasazujeme na linku H1. Ze starších autobusů dále již jen v omezeném rozsahu vypravujeme šest autobusů v rámci tzv. retroprovozu. Samozřejmě nadále počítáme a pracujeme na diverzifikaci našeho vozového parku autobusů podle schválené strategie rozvoje s využitím alternativních paliv. Jsme ve finále veřejné zakázky až na 140 kloubových autobusů na hybridní pohon, soutěžíme nákup až 70 bateriových trolejbusů v kategorii Standard, připravujeme vyhlášení veřejné zakázky až na 100 elektrobusů či zahájení testování autobusu na vodík. Na druhou stranu si do budoucna kvůli zajištění provozu v krizových situacích či náhradní dopravy za metro nebo tramvaje ponecháme minimálně čtvrtinu vozového parku autobusů, nezávislou na nabíjecí infrastruktuře,“ Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP. 

Rámcová smlouva umožňuje pražskému dopravnímu podniku nakoupit do roku 2027 až 253 dieselových vozidel. První vozidla – šest vozidel Iveco Crossway a 15 kloubových Iveco Streetway – by měla do Prahy dorazit v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. Další dodávky se očekávají do konce října a listopadu.

Některá vyřazená vozidla si dopravní podnik ponechá kvůli zajištění náhradní autobusové dopravy, poté bude část z nich využita na náhradní díly.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru