Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dodání stíhaček F-16 Slovensku se opozdí, první dorazí až v roce 2024

Dodání amerických stíhaček F-16 Slovensku se přibližně o rok opozdí, první stroje dorazí až v roce 2024. Důvodem jsou problémy se subdodávkami způsobené pandemií covidu-19 i nedostatek čipů na světovém trhu. 

14:35 / 11. března 2022
Dodání stíhaček F-16 Slovensku se opozdí, první dorazí až v roce 2024i

Foto: Stíhačka F-16 v oblacích (wikipedia).

Výše zmíněné informace uvedla dnes agentura TASR s odvoláním na slovenské Ministerstvo obrany. „Ministerstvo obrany SR dostalo oficiální stanovisko americké vlády, která upozorňuje vládu SR na zpoždění v dodávce stíhacích letadel F-16 o 12 až 14 měsíců. První stíhací letadla by tak měla být dodaná v první polovině roku 2024,“ uvedla mluvčí ministerstva Martina Koval Kakaščíková.

Kontrakt na 14 stíhaček F-16 C/D Block 70 americké výroby uzavřelo Slovensko koncem roku 2018. Nákup by měl zemi pod Tatrami vyjít na 1,6 miliardy dolarů (36,7 miliardy korun).

Slovensko připravuje předčasné ukončení provozu vojenských stíhaček MiG-29, jejichž funkčnost je závislá na ruských firmách a jejich technicích, kteří pracují na slovenské vojenské základně Sliač. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera by ochranu nebe mohlo dočasně zajistit Polsko. O odstavení migů začali slovenští politici hovořit poté, co ruská armáda před dvěma týdny zaútočila na Ukrajinu.

 

Publikoval: Jakub Cimburek (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru