Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravu v Česku komplikuje sníh, vítr a ledovka

Zimní počasí znepříjemňovalo jízdu motoristům v Česku i dnes. Po nočním sněžení leží na vozovkách hlavně ve vyšších polohách rozbředlý nebo uježděný sníh. Řidiči musí počítat se sněhovými jazyky a namrzáním vozovky. Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je stále uzavřena silnice z Tanvaldu na Harrachov a dále do Polska. V Krkonoších stouplo lavinové nebezpečí na třetí stupeň z pěti.

11:18 / 2. února 2022
Dopravu v Česku komplikuje sníh, vítr a ledovka i

Foto: pixabay.com

Do dnešního večera může na horách napadnout až 35 centimetrů sněhu, v podhůří a na Českomoravské vrchovině potom až 15 centimetrů, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dále zůstává v platnosti jeho výstraha před silným větrem, sněhovými jazyky a závějemi.

Na komunikaci první třídy mezi Poličkou a Svitavami je ledovka. Náledí podle ŘSD hrozí také na dalších státních silnicích. Silnice I/11 přes Suchý Vrch v Pardubickém kraji je sjízdná pouze s použitím sněhových řetězů. Na silnici do Německa přes Krušné hory poblíž Hory Svatého Šebestiána na Chomutovsku narazil brzo ráno kamion do svodidel. Úsek je ale průjezdný oběma směry. Vozidlo se podařilo odtáhnout ke kraji vozovky.

Aktuálně platná uzavírka pro nákladní dopravu na silnici z Tanvaldu na Harrachov by měla skončit dnes ve 21:00. Záležet však bude na vývoji počasí. Tento osmnáctikilometrový úsek je v posledních letech uzavírán při každém vydatnějším sněžení. Důvodem je fakt, že k zablokování dopravy stačí jediný uvízlý kamion.

Obtížnou noc prožili silničáři na Vysočině. Museli vyjet s 212 sypači. Větrem navátý sníh ze silnic odklízelo 64 traktorů. "Jezdili jsme celou noc," sdělil ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Aleš Hubený.

Krkonošská horská služba oznámila, že kvůli sněžení v minulých dnech stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších ze druhého na třetí stupeň z pětibodové stupnice. V této zimní sezoně je to poprvé. Při  třetím stupni je lavinové nebezpečí již veliké a túry terénem vyžadují hodně opatrnosti. Při třetím stupni je situace na horách označována za velmi zrádnou. Na hřebenech Krkonoš v posledních 24 hodinách napadlo 30 až 35 centimetrů sněhu, pokrývka je tady silná až 120 centimetrů.

Sněžení či sníh s deštěm komplikovaly automobilovou dopravu hlavně na horách již v úterý odpoledne a večer. Na zasněžených anebo zledovatělých silnicích havarovala auta. Kamiony uvízly na Náchodsku a Jičínsku.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru