Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podnik Karlovy Vary zařadil do provozu autobus Citywide LF od značky Scania

Dopravní podnik Karlovy Vary získal finance z dotačního titulu IPRÚ ve výši 85 %. Díky tomu je tak možné i letos pokračovat v obnově vozového parku. Do provozu byl zařazen vůz značky Scania Citywide LF.

14:09 / 30. října 2022
Dopravní podnik Karlovy Vary zařadil do provozu autobus Citywide LF od značky Scaniai

Foto: Autobus Scania. Zdroj: sdp-cr.cz

Vozový park Dopravního podniku Karlovy Vary čítá na 94 vozů, které zajišťují městskou a meziměstskou hromadnou dopravu v Karlových Varech a okolí. DPKV se dále věnuje i dálkové a zájezdové dopravě.

Karlovarský provoz ze 100 % zajišťují nízkopodlažní autobusy. 52 % karlovarské MHD je tvořeno vozy s nízkoemisním a ekologickým pohonem, tj. pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). DPKV má zasmluvněnou cenu zemního plynu podstatně nižší, než je aktuálně na stojanech CNG, a to z důvodu uzavřeného dlouhodobého kontraktu. I kvůli tomu se zatím cena jízdného nezvyšovala. „MHD v Karlových Varech zajišťujeme převážně nízkoemisními nízkopodlažními autobusy. Těší mě, že v tomto trendu pokračujeme i v meziměstské dopravě a zvyšujeme tak našim cestujícím kvalitu a pohodlí i mimo karlovarskou MHD“, dodal Jiří Vaněček, předseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary.

Součástí vozového parku DPKV se nově stal nízkopodlažní autobus Citywide LF od značky Scania s pohonem na stlačený zemní plyn. Celková délka vozidla je 12 metrů. Autobus má všechny technické vymoženosti, na které jsou cestující v karlovarské MHD zvyklí.

„Jsem rád, že se daří dopravnímu podniku úspěšně pokračovat v modernizaci vozového parku i v letošním roce. DPVK získal na nákup nového autobusu dotaci ve výši 5.516.500 Kč, ke které přidal z vlastních zdrojů 973.500 Kč“, poznamenal Tomáš Trtek, náměstek primátorky města Karlovy Vary, do jehož gesce DPKV spadá.

Nový autobus je mimo jiné vybaven kamerovým systémem a automatickým počítáním cestujících. „Tento nový vůz značky Scania má kratší rozvor náprav, což umožňuje lepší manévrování vozu ve městě. Standardem našich nových vozů je nízkopodlažní vstup, uvnitř vozu mohou cestující ocenit klimatizaci, wifi, USB dobíječky nebo obrazovku s grafikou zastávek“, uvedl Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti.

DPKV plánuje i v dalších letech pokračovat v postupné obnově svého vozového parku převážně z dotací EU a ze státního rozpočtu.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru