Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podnik města Brna se bude více věnovat ponehodové péči svých řidičů

Brněnský dopravní podnik se zaměří na ponehodovou péči o své řidiče. Dopravce chce větší měrou informovat o její důležitosti. Důvodem je více než 700 nehod, jejichž účastníky se stanou. Vážné psychické problémy může řidičům způsobit i nehoda, kterou nezavinili.

8:26 / 31. července 2022
Dopravní podnik města Brna se bude více věnovat ponehodové péči svých řidičů i

Foto: www.sdp-cr.cz

Šoféři se i po nezaviněných nehodách často potýkají s úzkostmi, strachem či pocity viny. Odbornou pomoc ale vyhledá pouze necelá desetina z nich. Narůstající a včas neřešený stres potom může vyvolat vážné psychické i fyzické problémy.

„Ponehodovou péči jsme v dopravním podniku nabízeli vždy, nyní ale chceme o její důležitosti více informovat a klást na ni důraz. Začali jsme spolupracovat s Centrem dopravního výzkumu, se kterým sdílíme své zkušenosti. Loni byli naši řidiči a řidičky účastníky 715 nehod, psychologickou péči však vyhledalo necelé procento z nich. I nezaviněná drobná nehoda však může přinést vážné psychické problémy, čemuž chceme předcházet,“ sdělil k záměru Dopravního podniku města Brna (DPMB) jeho generální ředitel Miloš Havránek.

Zaměstnanci podniku se v průběhu posledních let naučili častěji využívat všeobecných služeb podnikových psycholožek z Centra psychologických služeb a rehabilitace Unity. „Za poslední tři roky evidujeme nárůst počtu klientů o 80 %. V loňském roce jsme s klienty absolvovaly 139 sezení. Zaměstnanci se na nás neobrací jen s pracovními problémy, ale i s osobními starostmi. Často s nimi řešíme úzkosti, stres, zvládání emocí nebo rodinné problémy. Pouhých 6 sezení z toho počtu se týkalo intervence po nehodě,“ objasnila více psycholožka a vedoucí centra Unity Eva Jurčáková.

DPMB se nyní na ponehodovou péči o řidiče zaměří prostřednictvím své kampaně Brnem bezpečně s Dopravním podnikem města Brna.

„Setkáváme se s pocity viny, strachem, že se situace bude opakovat, nočními můrami nebo panickými atakami. Když člověk tyto emoce dlouhodobě neřeší, mohou se časem projevit jako tělesný problém. Klienta například trápí krční páteř, bolesti hlavy, zažívací potíže nebo nespavost. Po tak dlouhé době už si ani nespojí, že problémy souvisí s traumatem z nehody,“ vysvětlila psycholožka Eva Jurčáková, jež se ve své praxi setkala i tím, že řidič se kvůli psychickým následkům po nehodě rozhodl podnik opustit. „Dnes opět jezdí, ale to jsou přesně ty případy, kterým chceme předcházet. Vzpomínám si i na řidičku, která měla tak vážné psychické problémy po nehodě, že mluvila o sebevraždě. Plánujeme proto zaškolit dispečery, kteří bývají u nehod jako první, aby posoudili psychický stav řidičů a doporučili jim návštěvu našeho centra. Stejně tak budeme nutnost ponehodové péče zdůrazňovat na školeních řidičů,“ dodala.

Po nehodách pracuje se klienty tým psycholožek brněnského dopravního podniku zejména na uvolnění emocí, nácviku relaxačních technik a dechových cvičení. Cíl terapie spočívá ve zvládnutí stresové situace či paniky, pokud se dostaví tak, aby klient uměl převzít kontrolu nad aktuálním stavem a nebyl při práci limitován. Ve většině případů stačí tři až pět „sezení“. Někteří řidiči ale potřebují více času a za psycholožkami dochází dlouhodobě.

Centrum psychologických služeb a rehabilitace UNITY Dopravního podniku města Brna, a.s. poskytuje rehabilitační služby, psychologickou pomoc a podporu zaměstnancům dopravního podniku i externím klientům. Dále provádí dopravně psychologická vyšetření a profesní diagnostiku včetně kariérního poradenství.

Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., je veřejnou výzkumnou institucí a jedinou výzkumnou organizací v působnosti Ministerstva dopravy. Centrum provádí výzkumnou a vývojovou činnost v oblasti dopravy. Zabývá se obory, jako jsou bezpečnost silničního provozu, technologie výstavby, údržby, oprav a rekonstrukcí dopravní infrastruktury včetně geotechnických aspektů a diagnostiky dopravních staveb. Řeší dopady dopravy a její infrastruktury na životní prostředí, ekonomiku dopravy, multimodální dopravu, dopravní psychologii, vzdělávání v dopravě, modelování dopravní poptávky, geografické informačními systémy, odbavovací a parkovací systémy a telematické řídicí systémy. S Centrem dopravního výzkumu spolupracuje také psycholožka Eva Jurčáková, která v rámci odborné skupiny napříč republikou sdílí své zkušenosti.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (www.sdp-cr.cz, unity.dpmb.cz, www.cdv.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru