Otevřít menu
Doprava dnes
-

Dopravní podnik Ostrava zmodernizuje trať na pomezí ostravských sídlišť Dubina a Bělský les

Ostravský dopravní podnik podepsal smlouvu s dodavatelem o modernizaci traťového úseku mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiřikovského. Nová trať bude rychlejší. Stavba by měla probíhat od září do listopadu 2022.

11:53 / 7. srpna 2022
Dopravní podnik Ostrava zmodernizuje trať na pomezí ostravských sídlišť Dubina a Bělský lesi

Foto: www.sdp-cr.cz

Během prací na úseku bude úplná výluka tramvají. Provoz MHD zajistí náhradní autobusová doprava. Uzavřeny pro silniční dopravu budou také oba tzv. rychlé pruhy ul. Horní od kruhového objezdu po ul. Jiřikovského.

Modernizací vznikne již čtvrtý úsek, kde ostravské tramvaje jako jediné v ČR mohou jezdit rychlostí až 80 km/h. Nyní jezdí tyrkysové tramvaje vyšší rychlostí, na třech úsecích: Nová Ves Vodárna-Svinovské mosty, Důl Zárubek- Hranečník a od roku 2021 i na trati mezi zastávkami Kolonie Jeremenko - Dolní Vítkovice.

Kolem trati přibydou nízké protihlukové stěny osazené květinami a bylinami. Bude první tohoto typu v Ostravě. „Rekonstrukce přinese v součtu s již dříve modernizovanými úseky a výhybkami znatelné zrychlení cestování tramvají z Dubiny do centra města. Spolu s realizací protihlukových opatření s ozeleněním vznikne v Ostravě-Jihu naprosto moderní trať. Ozeleněny budou vnější pásy okolo tratě a dokonce budou i vonět. V plánu je totiž osazení nízkých protihlukových stěn například tymiánem, levandulí a dalšími voňavými rostlinami,“ vyjmenoval přednosti nové trati Daniel Morys, generální ředitel DPO a předseda představenstva.

O náklady na novou trať ve výši přesahující 85 milionů korun se podělí Dopravní podnik Ostrava  a Evropská unie prostřednictvím dotací.

 

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: www.sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru